Hier is een artikel met informatie over framematen om er zeker van te zijn dat je volgende fiets de juiste maat voor je heeft!
Met behulp van onze handige framemaat calculator kun je nauwkeurig je perfecte framemaat opmeten! Met dit hulpmiddel kun je afscheid nemen van een oncomfortabele rit, op welk type fiets je ook rijdt.
Recommended frame size
Om het fietsframe op te meten moet je de zitbuis meten, dit is de afstand van het midden van de crankarmen tot waar de zadelpen uit de fiets komt. In de war? Kijk dan eens naar deze foto:
fietsframe maat getoond
Om de zitbuis te meten heb je een meetlint nodig, hoewel sommige fabrikanten een sticker met de framemaat op de fiets hebben! Merken zoals Gazelle of Batavus zijn zo vriendelijk om je het zoeken naar dat vervelende meetlint te besparen.
Framemaat is een belangrijke indicator voor bijna alle fietstypes. BMX-, vouw- en kinderfietsen zijn echter uitzonderingen op deze regel, omdat de wielmaat een belangrijkere factor is voor de maat of zelfs gewoon voor het comfort en de rijeigenschappen.
De juiste framemaat is belangrijk, wat voor fietstocht je ook maakt, van een trektocht door Europa tot boodschappen doen; voor de beginner tot de hardcore racer. Daarom raden we je aan om de juiste framemaat te vinden om 3 belangrijke redenen: voorkom blessures, maximaliseer je efficiëntie en blijf comfortabel. Uiteindelijk betekent dit dat je meer plezier hebt op de fiets!
De verkeerde framemaat kan letsel veroorzaken, meestal aan de rug, knieën en polsen. Vooral je onderrug kan overbelast raken en ongemak veroorzaken als je een te groot frame hebt. Een duidelijk teken hiervan is dat je ellebogen geblokkeerd zijn als je naar het stuur reikt. Knieën zijn ook kwetsbaar als de framemaat verkeerd is, omdat ze ofwel te veel gestrekt zijn onderaan de pedaalslag of te veel gebogen. Beide kunnen spanning veroorzaken in de pezen en ligamenten in je knie, waardoor blessures kunnen ontstaan. Een andere veel voorkomende blessure is polspijn en wordt veroorzaakt wanneer er onnodig gewicht door je risico's wordt gewogen als je te veel voorovergebogen zit over een klein frame.
De juiste framemaat zorgt ervoor dat elke pedaalslag soepel verloopt en optimaliseert de krachtoverdracht van je benen via de pedalen. Bovendien betekent het ook dat je comfortabel genoeg bent om langere tijd te fietsen zonder pijntjes en kwaaltjes te voelen die ontstaan door de verkeerde framemaat. Tot slot, en vooral belangrijk voor racefietsen, creëert de juiste framemaat de optimale positie voor je aerodynamica in combinatie met je pedaalslag - zodat je zo laag mogelijk zit maar ook comfortabel kunt trappen!
Een fiets die past, neemt veel fysiologische problemen weg die door fietsen kunnen worden veroorzaakt. Natuurlijk zorgt het optimaliseren van de contactpunten met de fiets er ook voor dat fietsen comfortabeler wordt. Een comfortabel zadel, schoenen (eventueel met de juiste afstelling voor de clip-in pedalen) en gelstuur of -handschoenen zorgen voor een nog aangenamer fietsgevoel. De juiste framemaat vormt echter de basis van comfortabel fietsen en als je dit niet hebt, zijn al deze toevoegingen overbodig. Met een perfect passend frame zou je je ontspannen moeten voelen en kun je je lichaam gemakkelijker trainen om langere ritten en meer tijd in het zadel aan te kunnen!
Racefietsen brengen de rijder in een agressievere positie dan andere fietstypes omdat aerodynamica belangrijker is - boven de 14 km/u zijn luchtweerstand en het wegdek je grootste vijanden. Maar wat heb je eraan om echt aerodynamisch te zijn als je maar 5 kilometer kunt fietsen voordat je rug pijn begint te doen en je krukken nodig hebt als je van de fiets afstapt? Daarom is framemaat zo belangrijk bij het vinden van de balans tussen snelheid en comfort.
Onze tool kan je een nauwkeurige leidraad geven bij het vinden van de juiste maat voor je volgende racefiets, of zelfs om te controleren of je huidige fiets de juiste maat voor je is! Als je onze calculator gebruikt, krijg je een kleine reeks maten waaruit je kunt kiezen. Ook al is het verschil maar een paar centimeter, het kan toch een groot verschil maken. Als je een lagere, agressievere positie op de racefiets wilt, kijk dan naar de lagere framematen in het assortiment, en het tegenovergestelde als je een iets rechtere pasvorm wilt.
Recommended frame size
De juiste framemaat voor mountainbikes is cruciaal voor het beheersen van snelheid en controle op bochtig, off-road terrein. De meeste mountainbikes hebben kleinere framematen in vergelijking met andere soorten fietsen (racefietsen en stadsfietsen bijvoorbeeld) en je kunt dit zien doordat mountainbikeframes vaak een veel schuinere bovenbuis hebben. Een schuine bovenbuis is belangrijk voor mountainbiken omdat je dan meer speling hebt als je over het mountainbikeframe staat, wat belangrijk is om je onderstel intact te houden bij een valpartij (die vaak vaker voorkomt dan bij andere fietsdisciplines)! Een kleinere zitbuislengte betekent ook dat je een langere dropperzadelpen kunt gebruiken, voor meer controle in afdalingen. Tot slot is het gemakkelijker om achtervering te monteren op volledig geveerde fietsen.
Onze framecalculator geeft je de aanbevolen framemaat voor mountainbikes in zowel centimeters als inches, zodat je de perfecte fiets hebt voor je volgende avontuur en om het afleggen van trails en technische afdalingen zo gemakkelijk mogelijk te maken zonder blessures op te lopen!
Recommended frame size
Een mythe is dat fietsen - met name het frame - geslachtsgebonden moeten zijn. Als een man en een vrouw even lang zijn en dezelfde binnenbeenlengte hebben, dan moeten ze dezelfde framemaat krijgen - zo simpel is het! Maar omdat de gemiddelde lengte van een vrouw kleiner is dan die van een man, hebben fabrikanten de neiging om een kleinere reeks maten op de markt te brengen (bijv. een XXS tot een M frame) in vergelijking met mannen, die eerder kijken naar een S tot XXL framemaat. Maar dat wil niet zeggen dat niemand buiten dit bereik kan kijken! Wat wel kan verschillen zijn de onderdelen en afwerkingssets op fietsen, sommige fietsen worden bijvoorbeeld geleverd met een damesspecifiek zadel.
Man met vrouw op stadsfiets
Het beste advies is zeker: ga naar een professionele fietsfitter. Zij kunnen je fysiologie nauwkeurig meten en bepalen wat er aan je fiets veranderd moet worden. Bij racefietsen en mountainbikes kan dit bestaan uit het aanpassen van de zadelhoogte en de voor- en achterverstelling; het aanpassen van de stuurpenhoogte en -lengte of zelfs het verwisselen van de cranks voor andere maten. Als de problemen aanhouden, kan het de moeite waard zijn om je huisarts of fysiotherapeut te bezoeken om te kijken of er een onderliggend probleem is dat dit ongemak veroorzaakt.
Je kunt een rudimentaire fietsfitte doen met behulp van online bronnen zoals YouTube en vervolgens jezelf opnemen op een hometrainer of je door iemand laten opnemen terwijl je fietst. Dit is erg handig om eventuele onregelmatigheden op de fiets te zien, maar een fietsfitter heeft alle middelen om dit proces te vereenvoudigen en tegelijkertijd precieze gegevens te verkrijgen.
De wielmaat is voor sommige fietstypes belangrijker dan voor andere. Kinderfietsen, mountainbikes, vouwfietsen en BMX-fietsen hebben vaak verschillende wielmaten die van invloed kunnen zijn op de prestaties of gewoon op de maat.
Voor BMX-fietsen is 20" de standaard wielmaat, terwijl 16" wielen worden beschouwd als kindermaat en 18" de voorkeur heeft voor kleinere freestyle fietsen. De framemaat maakt echter nog steeds een verschil! Vouwfietsen worden over het algemeen geleverd met 16 of 20" wielen, waarbij de eerste een compactere fiets mogelijk maakt wanneer deze is opgevouwen, hoewel dit ten koste gaat van de algehele rijkwaliteit (snelheid, comfort en handling zijn slechter met kleinere banden - plus de maximale bandenspeling is ook lager).
Mountainbike wielen zijn iets ingewikkelder. Volwassen maten kunnen worden geleverd met 26", 27,5" of 29" wielen. Alle maten hebben voor- en nadelen. De grootste wielen - 29" - geven betere controle over het terrein en rijden het soepelst, maar zijn door hun formaat zwaarder en sommigen vinden ze minder geschikt voor meer technische secties. Aan de andere kant zijn 26" wielen lichter en wendbaarder, maar kunnen ze het op ruwer terrein moeilijker hebben dan de grotere wielen. Meestal worden ze gebruikt op kleinere mountainbikeframes of voor disciplines als vuilspringen. Tot slot vormen 27,5" wielen een compromis tussen de twee andere maten, omdat ze niet de lichtste of de soepelste zijn.
Stadsfietsen en racefietsen worden standaard geleverd met 28" wielen, maar dat wil niet zeggen dat dit altijd de juiste keuze is. 26" wielen zijn vaak een betere keuze voor kortere mensen of kleinere frames omdat de wielen meer in verhouding staan tot de rest van de fiets, wat resulteert in een beter rijgedrag. Het is niet omdat ze groter of populairder zijn dat 28" wielen altijd de juiste keuze zijn!
Zo, hier heb je de basisinformatie over framematen. Laten we nu de perfecte maat fiets voor jou vinden.