Fietsen in Nederland: wat zijn de regels? 10 dingen die je moet weten

Fietsen in Nederland: wat zijn de regels? 10 dingen die je moet weten

Basistips en -trucs die je moet weten om je fietsreis te beginnen. De Nederlandse manier.

Kom je in Nederland wonen en wil je beginnen met fietsen? Slimme keuze! Fietsen in Nederland is de beste manier om te pendelen en het land te ontdekken. Maar als je uit een land komt waar fietsen meestal een gevaar voor de gezondheid is, kun je twijfels en zorgen hebben over hoe je het in Nederlandse stijl voor elkaar krijgt. Hier zijn wat basistips om je op weg te helpen op je reis naar fietsmeesterschap!





1. Moet je een helm dragen?

Geloof het of niet, maar in Nederland hoef je geen helm te dragen als je gaat fietsen. Het lijkt misschien contra-intuïtief, in een land dat zo geobsedeerd is door orde en veiligheid als Nederland. Er is echter een heel goede reden voor - helmen zijn nodig om je te beschermen tegen de gevaren van het fietsen, en in Nederland is fietsen gewoon niet zo gevaarlijk. De Fietsersbond heeft zelfs verklaard dat het verplicht stellen van helmen voor langzame, alledaagse ritten de gezondheid en het welzijn van de samenleving zou schaden. Als je je veilig wilt voelen of een stapje extra wilt doen om je kind veilig te houden, dan ben je meer dan welkom om dat te doen! Maar wees gerust, het dragen van een helm is iets waar jij over beslist!


Fietsende dame met haar hond, windmolens in een landschap

Fietsende dame met haar hond, windmolens in een landschap

2. Moeten fietsers richting aangeven?

Ja, fietsers moeten signaal geven. Elke automobilist kent het gevoel dat een auto voor je besluit om van rijstrook te veranderen door sterpatronen en windvochtigheid, en het is geen prettig gevoel. Welnu, fietsen is niet anders en je moet altijd aangeven of je gaat afslaan - als je linksaf wilt slaan, steek je je linkerhand horizontaal omhoog en houd je deze volledig uitgestrekt, en hetzelfde geldt voor rechtsaf slaan - alleen dan met je rechterhand. Dit is niet alleen gewoon goede fietsetiquette, maar het is ook wettelijk verplicht om te signaleren. Wees dus niet die vervelende automobilist en zet dat knipperlicht aan.


3. Is het verboden om een passagier op een fiets te vervoeren?

Nee, het is niet illegaal om een passagier mee te nemen op een fiets. Iedereen heeft wel een vriend of vriendin die een gevaar vormt voor de gezondheid op de fiets. Fietsen is leuk en toegankelijk voor iedereen, maar voor sommigen is het gewoon niet bedoeld. Als je zo'n vriend hebt en je moet snel naar een borrel aan de andere kant van de stad, neem dan gerust een passagier of twee mee voor of achterop je fiets. Houd er wel rekening mee dat als je van plan bent om een kind jonger dan 8 jaar te vervoeren, je een speciaal zadel op je fiets moet laten monteren.


Een stel op de fiets in de stad

Een stel op de fiets in de stad

4. Mag je je telefoon gebruiken tijdens het fietsen?

Nee, je mag je telefoon niet gebruiken tijdens het fietsen. Te laat voor een examen en van plan om onderweg notities in te halen? Of misschien ben je hopeloos verdwaald en heb je GPS nodig om je de weg te wijzen? Balen, maar een telefoon is verboden tijdens het fietsen in Nederland. Net als bij autorijden breng je jezelf en anderen op straat in gevaar als je tijdens het fietsen wordt afgeleid door je telefoon. Wie niet kan leven zonder constant in de weer te zijn, moet een boete van 95 euro betalen. Maar als je wilt, kun je een kijkje nemen op onze telefoonhouders! Nederland is een prachtig land vol schilderachtige uitzichten, dus leg je telefoon weg en geniet van de rit, het is echt de moeite waard.


5. Mag je fietsen met een koptelefoon?

Ja, je mag muziek luisteren tijdens het fietsen. Hoewel je je telefoon niet mag gebruiken, is het contra-intuïtief gezien helemaal oké om je favoriete muziek te draaien tijdens het fietsen. Cool, zelfs. En als er op de een of andere manier een saai nummer in de afspeellijst terecht is gekomen, moet je veilig stoppen en pas daarna je telefoon tevoorschijn halen om hem te veranderen, want het bedienen van een telefoon tijdens het fietsen is nog steeds verboden. Stoer leven.


Man rijdt op stadsfiets over de brug

Man rijdt op stadsfiets over de brug

6. Heb je een rijbewijs nodig om te fietsen?

Hoewel fietsen in Nederland relatief sterk gereguleerd is en er speciale wetten zijn die je moet volgen bij het fietsen, heb je geen rijbewijs nodig om op een fiets te stappen. Als je iemand bent die van meer snelheid en minder inspanning houdt en van plan bent om een e-bike te gebruiken, heb je wel een rijbewijs nodig. Als je al een gewoon rijbewijs hebt, kun je aan de slag. Anders is er een apart, eenvoudiger te verkrijgen rijbewijs voor bromfietsen waarmee je op een e-bike kunt rijden. Enige inspanning zal helaas toch nodig zijn.


7. Hoe snel kun je fietsen?

Zo snel als je kunt. Nee, echt niet. Er is technisch gezien geen snelheidslimiet voor fietsen. Dat komt omdat er niet van je verwacht kan worden dat je een snelheidsmeter op een fiets hebt om je snelheid bij te houden. Bovendien is het nogal moeilijk om die zwarte omafiets gevaarlijk hard te laten gaan en als je dat kunt, ben je een klasse apart en hebben wetten je niet voorzien. E-bikes zijn echter opnieuw een uitzondering. Sommige van deze stoute jongens kunnen wel 45 km/u rijden. Die moeten een snelheidsmeter hebben en er zijn limieten om de wegen veiliger te maken voor iedereen - 45 km/u op wegen, 40 km/u op gecombineerde fiets/bromfietspaden buiten de stad en 30 km/u op gecombineerde fiets/bromfietspaden binnen de stad.


Man op zwarte stadsfiets met zwarte mand voorop

Man op zwarte stadsfiets met zwarte mand voorop

8. Kun je dronken fietsen?

Nee, je kunt niet dronken fietsen. Een van de eerste woorden in het Nederlands die je zult leren is waarschijnlijk "borrel". Het tweede woord zal zeker "proost!" zijn. Gezien deze Nederlandse affiniteit met drank en vrolijkheid is het je vergeven als je je een vloot dronken Nederlanders voorstelt die na de vrijdagavondbiertjes op hun fiets naar huis vliegen, maar je hebt het mis. Het is illegaal om onder invloed te fietsen in Nederland, en hoewel een razende achtervolging met de politie door de stille nachtgrachten klinkt als de ervaring van je leven, kun je maar beter voorbereid zijn op een fikse boete achteraf - dronken fietsen levert minimaal een boete van 140 euro op, en die wordt hoger als je gevaar of schade aan anderen hebt veroorzaakt.


9. Mag je op een stoep fietsen?

Nee, het is verboden om op een trottoir te fietsen. Terwijl fietsers zich in de rest van de wereld het veiligst voelen op de stoep, weg van de meedogenloze wegen waar de auto's de dienst uitmaken, is Nederland letterlijk anders gebouwd. Hier hebben de fietsen al hun eigen speciale paden, dus inbreuk op het territorium van voetgangers is niet welkom. Voor diegenen die te nostalgisch zijn om weg te rijden van nietsvermoedende voetgangers, zou een boete van 55 euro een mooi afschrikmiddel moeten zijn.


Man loopt met zijn fiets in de straten van de stad

Man loopt met zijn fiets in de straten van de stad

10. Moet ik een fiets op straat kopen?

Stel je een scenario voor - je bent 's avonds laat in de stad en een louche kerel komt aanrijden met een fatsoenlijke fiets en biedt aan om hem te kopen voor 40 euro. Goede deal, toch? Nee. Hoogstwaarschijnlijk is die fiets gestolen, en nog vrij recent ook. Als je zo'n fiets koopt, kun je wettelijk aansprakelijk worden gesteld en wordt de fiets in beslag genomen, naast een heleboel andere problemen. Bovendien is betutteling van fietsdiefstal gewoon niet leuk. Als je een fiets wilt kopen, kun je dat het beste doen bij betrouwbare en geverifieerde bronnen. Fietsenwinkels of online platforms voor tweedehands fietsen zijn een goede plek om te kijken. BikeFair is bijvoorbeeld een geweldig platform dat gespecialiseerd is in het vinden van een nieuwe thuis voor fietsen, waarbij transparantie en eerlijkheid voor alle betrokken partijen gewaarborgd zijn! Het beste hieraan? Je bent er al! Bekijk het aanbod van duizenden legale kwaliteitsfietsen en je zult er eentje vinden die perfect bij je past - en je kunt hem gratis thuisbezorgd krijgen!


Nu je bijna alles weet over veilig fietsen in Nederland, hoef je je alleen nog maar aan de regels te houden, op je fiets te stappen en de sfeer van de stad op te snuiven. Als je nog steeds op zoek bent naar de perfecte fiets, bekijk dan onze selectie tweedehands fietsen in Nederland. Misschien vind je wel de juiste voor jou.


Dit zijn slechts een paar van de dingen die je moet weten als je gaat fietsen zoals de Nederlanders. Het is onmogelijk om alles te behandelen, maar zelf fietsen leren en ontdekken is een deel van het plezier! Misschien krijg je er de kriebels van, maar fietsen in Nederland is waanzinnig de moeite waard en de beste manier om je te verplaatsen. Je hoeft alleen maar te beginnen en binnen de kortste keren fiets je als een prof! En als je ooit een nieuwe fiets nodig hebt, kun je bij BikeFair terecht!




KOM MEER TE WETEN:

Hoe kies (en check) je een tweedehands fiets

Framematen: De ultieme gids

Fietsendiefstal: cijfers in Nederland