De wetenschap van fietssloten: wees dieven te slim af!

De wetenschap van fietssloten: wees dieven te slim af!

Alles dat je moet weten om je fiets als een pro op slot te zetten. Het gaat om twee belangrijkste aspecten - de juiste parkeerplaats en de juiste techniek om je fiets op slot te zetten.

Deze "wetenschap" is een combinatie van psychologie, statistieken, natuurkunde, mechanica en veel gezond verstand. Toch is gezond verstand niet altijd zo vanzelfsprekend bij het op slot zetten van je fiets. Terwijl het de kans dat je fiets wordt behouden in ons land toch aardig verbetert. Daarom hier een wetenschappelijke benadering om te voorkomen dat je fiets gestolen is.


Er zijn twee belangrijke keuzes bij het achterlaten van je fiets:

  • De juiste plek kiezen om te parkeren
  • De juiste manier van vergrendelen

Laten we ze één voor één analyseren en zien hoe de wetenschap ons kan helpen.

1. PARKEREN

Gebruik Data

Afgezien van de "beruchte" gebieden, zijn de risicoplekken met name stadscentra en studentengebieden.

Je hyperbeest van €1000 in Amsterdamse steeg parkeren is misschien geen slimme actie. Beter om een veilige plek te zoeken en een wandeling te maken (als het niet anders kan). Statistisch gezien zijn de buurt met hoge fietsdiefstal bijna nooit arme buurten, maar stadscentra en studentengebieden.

Vermijd niet-bewaakte plekken met weinig (voet)verkeer.

Over het algemeen zijn de slechtste plaatsen om uw fiets te parkeren volgens statistieken grote onbewaakte / niet-gemonitoreerde kavels met weinig verkeer, zoals treinstations, universiteitscampussen (!) en kantoorgebieden. Dieven hebben hier de vruchtbare combinatie van tijd en ruimte bij het stelen van fietsen daar, de belangrijkste succesfactoren voor hun werk.

Gebruik Psychologie

Wat dieven afschrikt: menigte en licht.

Dieven zijn snappen dat het stelen illegaal is en willen ten koste van alles voorkomen dat ze worden gepakt - of ook maar worden gezien. Je kunt daarom de menigte als bescherming gebruiken. De dief zal nooit weten wanneer jij - of een andere goede ziel uit de menigte - op hem afstapt. Aan de andere kant, vermijd donkere en verborgen plekken, die criminelen tijd en gemoedsrust geven om hun werk te doen.

Daarop aansluitend, parkeer waar het licht is. Als je een crimineel bent wil je voorkomen dat je wordt gepakt, dus fietsen direct onder de lamp waar iedereen het kan zien, zijn geen topkeuze.

Hack de hebberigheid van dieven: wees de "slechtere keuze"

Op meer "ingenieuze" psychologische truc: parkeer naast een duidelijk betere (duurdere, beter uitziende) fiets. Idealiter, slechter beschermd dan de jouwe - het is bijna een beveiligingsgarantie. Het werkt - vraag het bijvoorbeeld aan een politieagent. Sommigen maken zelfs opzettelijk hun fiets lelijker, bijv. door het zadel te tapen, krabben, het te spuiten, etc. Extreme maatregel, maar het werkt.

Gebruik Natuurwetten

Waar mogelijk, zet je fiets binnen. Elke slot die je tussen je fiets en de buitenwereld krijgt is er één extra.

Dankzij onze natuurwetten kun je fietsen niet door de muur zien. Gelukkig. Heb je een kelder of interne fietsenstalling? Geweldig, gebruik 'm. Een gemeenschappelijke ruimte of zelfs afgesloten overkapping zijn beter dan niets. Vergeet nooit om je fiets in zulke omstandigheden op slot te zetten. Het is natuurlijk niet altijd praktisch om je fiets drie trappen op te dragen voordat je 5 minuten fietst om een boodschap te doen. Dus breng evenwicht in je toegang (des te vaker je de fiets gebruikt, des te makkelijker de toegang) en de beveiliging (waarde van fiets versus risico niveau van jouw beste parkeermogelijkheid).

Gebruik Mechanica

Geef dieven de ruimte niet om creatief te worden met gereedschap.

Dieven gebruiken hulpmiddelen en hulpmiddelen hebben ruimte nodig. Tenzij je je fiets open hebt laten staan (of alleen op slot hebt gezet met een kabelslot, wat praktisch hetzelfde is als geen slot), kan zo simpel zijn als je fiets in het midden van het rek zetten. Praktisch voorbeeld: Stel je voor dat je probeert een ontoegankelijk slot te snijden met een meter lange betonschaar.

Gebruik Gezond Verstand

Verlies je fiets niet aan wettelijke "dieven"

Parkeer de fiets niet waar parkeren niet mag of waar je fiets een hinder is voor anderen of verkeer. Hij wordt mogelijk niet gestolen, maar in de meeste steden worden slecht geparkeerde fietsen regelmatig verwijderd. Zelfs als je het doorhebt en je fiets terugvindt, betaal je een boete voor het hele proces. Zo help je jezelf niet bepaald in het zadel voor de volgende rit.

Laat geen duidelijke aanwijzingen achter.

Parkeren voor een theatershow van 20:00 tot 22:30 geeft de dief een vrij duidelijke indicatie van wanneer je terugkomt voor uw fiets. Beter even om de hoek parkeren.

Sommige rekken zijn beter dan anderen.

Je moet je fietsframe verankeren aan de grond (meer hier later) en rekken die deze mogelijkheid bieden, zijn de beste keuze. Vermijd kleine rekken die niet vast zitten en plaatsen die alleen je voorwiel vasthouden. Je frame ergens aan vergrendelen is altijd de beste optie.

2. SLOT TECHNIEK

Gebruik Gezond Verstand

Veranker van het frame van je fiets op zware, vaste elementen die niet verplaatst of gebroken kunnen worden.

Laten we doorgaan waar we begonnen. Waarschijnlijk is ons belangrijkste punt niet wetenschappelijk: zorg er altijd voor dat je frame is vergrendeld aan iets vast en onbreekbaars. Veranker. Die. Fiets. Anders geef je de mogelijkheid aan dieven om je fiets te tillen en mee te nemen, of ergens heen te verplaatsen waar ze het slot ongestoord kunnen openen. Soms zijn het niet eens dieven. Dronken mensen willen nog wel eens de neiging hebben een fiets van een brug de gracht in te duwen. Of te verplaatsen, voor de "lol". Hoe dan ook, geen goede start van je volgende reis. Zet niet alleen je voorwiel op slot, tenzij je zo wilt eindigen:

Beste manier om je frame te vergrendelen is duidelijk een fietsenrek, maar een lantaarnpaal of sterk hek zijn meestal ook prima. Maar neem altijd het frame mee in het slot.

Raad eens wat er mis is met deze fiets

Raad eens wat er mis is met deze fiets

Ook iets dat voor zichzelf spreekt, maar probeer je fiets in zicht te houden.

Oh, en vergeet niet de verwijderbare delen van je fiets mee te nemen, zoals je lichten en telefoonhouder.

Gebruik Natuurwetten

Houd het slot van de grond.

Als het slot direct op de grond ligt, kan een dief een hamer gebruiken om het slot tegen de grond stuk te slaan. Goedkopere modellen breken dan. Des te dichter bij de grond je slot hangt, des te makkelijker het is om 'm te gebruiken als toegevoegde hefboom met een betonschaar, zoals deze. Hetzelfde geldt met kettingsloten - als die los hangen, kunnen ze tot op de grond worden doorgetrokken en gebroken.

Vergrendel niet alleen de bovenbuis.

Voorkom dat je alleen de bovenbuis van het frame vergrendelt. Het fietsframe draaien kan namelijk al genoeg kracht zetten op het slot om deze te breken. Maar toch, als je moet kiezen: liever de bovenste buis dan alleen het voorwiel ...

Gebruik Psychologie

Val niet voor de dieven hun bedrieglijke spelletjes.

Soms zijn dieven bedriegers die een spel spelen. Ze zetten bijvoorbeeld "per ongeluk" hun fiets op slot met de jouwe. Of maken per ongeluk je band lek. Het principe is hetzelfde - iemand ziet een fiets om te stelen, maar wil dat op een later tijdstip doen. Ze vergrendelen hun (meestal waardeloze) fiets "per ongeluk" met jouw fiets, of je band is ineens zacht, of lek, zodat je de fiets ter plaatse moet achterlaten. De volgende dag kom je terug en is je fiets verdwenen. Laat je fiets nooit ter plekke achter in zo'n situatie. Bel de politie om de andere fiets te verwijderen of probeer het probleem direct op te lossen.

Pro Tip: gebruik beveiligingshulpmiddelen. GPS-trackers zijn een goed afschrikmiddel voor dieven, zeker omdat Nederlandse gemeenten ze inzetten bij "lokaas" fietsen. Ook zijn er fietsen met een framenummer die levensgroot in het frame staat. Zelfs eenvoudige stickers met een fiets registratie (zoals Bike Index) kunnen potentiële dieven ontmoedigen.

Gebruik Statistieken

Zet je fiets zelfs in gesloten ruimtes op slot.

Soms zijn statistieken behoorlijk verrassend: meer dan 30% (sommige bronnen zeggen dat zelfs meer dan 50%) van fietsen worden gestolen bij de huizen van hun eigenaar of "veilige plaatsen". De redenering is eenvoudig: mensen overschatten de veiligheid van "achter de deur". Gemeenschappelijke ruimtes zijn de slechtste, maar zelfs garages of schuren worden opengebroken. En raad eens: het duurste item dat hier aanwezig is, makkelijk om te stelen? Je fiets, natuurlijk. Zet 'm dus zelfs in de garage op slot.

En als je niets hebt om je fiets op slot te zetten in je garage / schuur / tuin, zijn er zelfs speciale ankers die je kunt opzetten om je fiets te vergrendelen. Bijna onzichtbaar, maar enorm handig in nood.

Gebruik Wiskunde

Twee is meer dan één. Dat geldt ook voor sloten.

Als het gaat om het tellen van seconden dat dieven je fiets stelen, is het verschil tussen 1 en 2 sloten het verschil zijn tussen "Ik ga ervoor" en "Nah, te veel gedoe". Het is niet alleen de extra bescherming, met een tweede slot waarmee je ook de kans groter maakt dat ze er niet bij kunnen of niet het gereedschap voor hebben. Bij het kopen van een tweede slot hoef je daarom niet de allerbeste te hebben, maar vooral een ander type slot dan je bestaande. Voor de meeste fietstypen werken ringsloten prima als secundaire back-up: Ze zijn licht, draagbaar en extreem moeilijk te openen zonder veel gedoe.

Pro tip: aangezien u dit verre een artikel over fietsbeveiliging hebt gelezen, geeft u het waarschijnlijk echt om uw fiets veilig te houden. Overweeg in dat geval het kopen van een hyper sterke "stationaire" keten (zoals de ART5-pro-Tect-keten), zult u altijd op uw gewone parkeerplaats blijven. Op die manier heb je een superveilige haven zonder onderweg veel gewicht te slepen. Bekijk onze fietsaccessoires winkel als u een nieuw (of extra) slot nodig hebt.

Gebruik Mechanica

Vul je slot.

Indien mogelijk: Geef geen ruimte binnen het slot, zoals op deze foto:

Dit geldt vooral voor U-sloten. De meeste gereedschappen van de dieven vereisen ruimte in het slot, bijvoorbeeld, een hydraulische krik gebruikt druk tussen de parallelle delen van de U-LOCK. Vul het in, en je elimineert enkele bruikbare tools. Vrijhangende ketensloten kunnen daarentegen zijn, aan de andere kant, dicht bij de grond getrokken en hefboomknippen met boutsnijders.

Samenvatting van de technieken:

Er zijn natuurlijk andere aspecten die tellen bij het veilig houden van je fiets, zoals het kiezen van de juiste sloten, alarmen, GPS-trackers etc., maar die bewaren we voor andere toegewijde artikelen.

Een veilige reis!


NIEUW SLOT NODIG?

Check onze fiets accessoires winkel 👇

Een fiets slot kopen

LEES MEER OVER JE FIET OP SLOT ZETTEN:

Fietssloten: hoe kies ik de juiste?! De ultieme gids.

Anti-diefstal 1.0: de basis van je fiets op slot zetten

Het framenummer: De held bij fiets-diefstal & Hoe het je fiets kan redden

Help: Mijn fiets is gestolen! Wat nu?