Hoe kies (en check) je een tweedehands fiets

Hoe kies (en check) je een tweedehands fiets

De ultieme gids die jou helpt bij het kiezen van een tweedehands fiets; waar je op moet letten en hoe je alles checkt als je de fiets wil kopen.




Het is geen rocket science

Het kopen van een (tweedehands) fiets is net als een nieuw kapsel nemen. Het is makkelijk zolang je weet wat je wil, waar je het wil laten doen en waar je op moet letten. Maar als een van die onderdelen mist, kan het al gauw een nachtmerrie worden.


BikeFair is er om te zorgen dat alles goed verloopt. Dus hier is ons aandeel in hoe jouw volgende fiets de beste in je leven gaat worden.


P.S.: Het artikel is ietwat langer omdat we in details treden en de termen proberen uit te leggen. Geef het een kans - lees het snel door en je zal zien dat dit het waard was. 


1) Stel je eisen op – “ Weet wat je wil”

Afhangend van waar de fiets voor gaat dienen, wat voor gebruiker jij bent, wat je verwacht van je fiets en wat de mogelijkheden zijn, moet je de eisen waar je fiets aan moet voldoen op een rijtje zetten. Aangezien er veel aabod en keuze is, zal dit je veel tijd en moeite schelen.


Laten we stap voor stap beginnen.


1) Waar ga je de fiets voor gebruiken?

Denk allereerst aan de reden waarom je een nieuwe fiets koopt. Een snelle manier om je door de stad te vervoeren? Bekijk dat de stads- of racefietsen met dunne banden of de hippe een versnelling 'fixies' als je durft. Moet je een langere afstand overbruggen tussen steden? Misschien is het je dan waard om iets meer te investeren in een e-bike om tijd en energie te besparen. Moet je regelmatig veel spullen vervoeren? Bekijk dan stadsfietsen met een mand of transport fietsen met veel laadruimte.


2) Hoe fiets je graag?

Overweeg ten tweede jouw rijstijl. Liever snelle ritten en vind je het niet erg om een beetje zweterig te worden? Zorg ervoor dat je fiets een paar versnellingen heeft. Hetzelfde geldt voor fietsers in heuvelachtige gebieden. Ben je dan een beginnende wielrenner of een doorgewinterde professional? Voor nieuwe gebruikers zijn terugtrapremmen meestal erg oncomfortabel, en dat geldt ook voor smalle banden.


3) Wat is nou echt goed voor jou?

Een ander zeer belangrijk aspect is framegrootte. Als je een te kleine fiets neemt, kan je binnen een paar kilometer stevige pijn in je rug, schouders en knieën verwachten. Als je een te grote fiets neemt, verwond je jezelf waarschijnlijk in een van de vele ongelukkig die je gaan overkomen. Wil je meer weten? Bekijk onze Ultieme maattabel


Er zijn veel afwegingen waarmee je kan werken. Smalle banden besparen je energie, maar dat gaat 'ten koste' van de stabiliteit. Een laag stuur van racefietsen/trek fietsen en mountainbikes verhogen je snelheid, maar het eist tegelijkertijd jouw comfort. Een grote mand aan de voorkant kan een grote lading vervoeren, maar in winderige gebieden moet je voor elke meter die je fietst een beetje harder werken.


Je snapt het idee. Zorg ervoor dat je goed nadenkt over alle aspecten/onderdelen.



Gouden regel: breng de veiligheid niet in gevaar

Er zijn dingen die je fiets altijd moet hebben om je eigen veiligheid te garanderen. Deze omvatten voor- en achterlichten en een bel. Houd ook rekening met spatborden, standaard en een goed slot - vroeg of laat zul je heel blij zijn dat je die hebt.

En wat jouw rijstijl ook is, houd in gedachte dat veiligheid te allen tijde op de eerste plek staat. Je kan niet fietsen met een gebroken been en je wil anderen ook niet verwonden.

Beginners: bredere banden, lang reikende handvaten en een iets lager frame is de juiste keuze. Vermijd ook de manden voorop je eerste fiets (onstabiel, moeilijk te manoeuvreren, groot).


2) Vind jouw match – “weet waar je heen moet”

Vind jouw match - "weet waar je heen moet"


Hou jij er ook niet van dat je fiets gestolen wordt? Koop dan geen gestolen fiets.


Wij zijn het ook spuugzat dat er zoveel fietsen van ons en onze vrienden in de loop der jaren gestolen zijn. De meeste fietsen worden zelfs doorverkocht via social media en via vage marktplaatsen - zodat ze later weer gestolen kunnen worden. Natuurlijk raden wij je aan om BikeFair te gebruiken, waar alle fietsen gecontroleerd worden. Maar als je niet vindt naar wat je zoekt, kan je beter de volle pond betalen dan een paar tientjes voor een gestolen fiets. 


Dan is er het geld….


Jammer genoeg is de prijs die je voor een fiets betaalt afhankelijk van waar je er naar zoekt, in plaats van wat je er daadwerkelijk voor krijgt. Natuurlijk hebben wij hier iets over te zeggen - waarom vergelijk je hetzelfde model niet bij verschillende verkopers? Zelfs als je BikeFair niet wil gebruiken (of de fiets die jij wil wordt niet verkocht), bekijk dan altijd meer dan een winkel. Vijf minuten wandelen kan je veel geld besparen. 


3) Controleer de fiets – “weet waar je naar moet kijken”

Als je weet waar je moet kijken, kan je de kwaliteit van de fiets checken, zonder dat je gereedschap hoeft te gebruiken - het kost je slechts enkele minuten en is makkelijk om te doen.


Je begint met een schone lei, geen kennis over de fiets (zonder wat voor de hand liggende esthetische inzichten - ooh, wat een mooie groene wielen, of eeh, wet een heerlijk modern ogend frame!). Dit is waar je nu bent:



Je checklist - waar op te letten:

  • Frame (en vork)
  • Wielen
  • Banden
  • Aandrijving ("ketting en tandwielen")
  • Remmen
  • Headset
  • Randapparatuur (handvaten, zadel, pedalen, kabels...)


1. Frame en vork

Elke basisfiets voor woon-werkverkeer die in een regenachtig klimaat wordt gebruikt, zal na verloop van tijd roestig worden (tenzij je een dure carbon racefiets hebt), maar dat wil je zo lang mogelijk vermijden. Roest is ook een signaal dat de fiets buiten gehouden werd en niet erg goed bewaard, dus als je voor een roestig ding staat, zullen alle assen en meer gevoelige componenten waarschijnlijk ook in slechte staat verkeren. Als je een duur stuk koopt, kunnen zelfs bubbels of roest aan de randen (bijvoorbeeld in de vork) van het frame een groter probleem gaan veroorzaken.



Hoe moet je dit checken?


Bekijk het frame en de vork goed en zoek voor bochten, scheurtjes (dit kan erg gevaarlijk zijn!), deuken of roest.


Professional tip: Als je normaliter zonder handen kan fietsen, probeer het dan ook op de fiets die je wil testen. Als dit niet lukt betekent het meestal dat het frame of de vork of een van de wielen gebogen is (of die wielen zijn er niet recht op gemonteerd). Vergeet niet; eigen veiligheid eerst!


2. Wielen

Rechte wielen = soepel fietsen. Nogmaals, geen rocket science. 



Hoe moet je dit checken?


  • Til het wiel van de grond op en geef er een goede draai aan. Kijk vanaf de voorkant van het wiel en kijk of het naar de zijkanten beweegt of niet. Als het geen of slechts een klein bereik heeft (een paar millimeter), dan zit je goed. Een kleine kromming kan worden verholpen door een aantal spaken vast te draaien. Grotere bochels kunnen niet makkelijk hersteld worden, het wil moet dan vervangen worden.
  • Controleer de spaakspanning door ze vast te pakken. Ze moeten strak aanvoelen, niet wiebelen. Als het een klein beetje wiebelt kan dit eenvoudig worden vastgezet door ze vast te draaien. Veel losse spaken kunnen ervoor zorgen dat het wiel snel gaat buigen.
  • Probeer de band vast te houden (het voorwiel moet je net naast de vork vastpakken) en het heen en weer te bewegen.


3. Banden

Banden worden door veel beginners beschouwd als een van de belangrijkste dingen bij het kopen van een tweedehands fiets. In feite zijn ze meestal vrij goedkoop en gemakkelijk te vervangen. Als je een perfecte fiets wilt, bekijk ze dan toch.



Hoe moet je dit checken?


Bekijk de banden. Zijn ze leeg, of zitten er gladde stukken op de band? Scheurtjes of gaten?


4. Aandrijving (“ketting en tandwielen”)

De aandrijving is een nauw verbonden complex van de ketting, tandwielen, cassette en derailleur - alles wat de beweging van je benen naar het achterwiel overbrengt. Afzonderlijke onderdelen van de aandrijving zijn niet te duur en niet moeilijk te vervangen, dus een gebrekkig onderdeel van een veelgebruikte fiets zou geen probleem mogen zijn. Aan de andere kant, gezien hoe nauw de delen hier zijn verbonden, hoe complexer (en uniek) de aandrijving / fiets, hoe moeilijker het is.



Hoe moet je dit checken?


A) Ketting

Als je bij de ketting kan, verplaats hem dan naar het grootste tandwiel. Probeer het weg te trekken van de tandwiel. Kan je het makkelijk van de tandwiel afhalen? Dan is hij versleten en moet het vervangen worden.  


B) Tandwielen ("de voorste tandwielen") en cassette ("de achterste tandwielen")

Een versleten ketting betekent vaak dat je tandwielen en casette ook versleten zijn. Kijk even goed naar de tanden en assen, hoe scherp/stomp ze zijn en of ze gelijk zijn. Nieuwen kunnen je vaak een snee bezorgen. Oude zijn vaak stomp en oneven, ze hebben de vorm van haaientanden.



C) Derraileurs/versnellingen

Derailleurs zijn de "tech" onderdelen die de ketting en versnellingen laten bewegen. Dit zijn dure onderdelen om te vervangen, controleer ze daarom goed. Hoe? Probeer een rondje te fietsen en de versnelling te veranderen. Gaat alles goed? Geweldig! Problemen? Het kan aan de verslete kabels liggen. Check de spanning van deze kabels - zitten ze losjes? Dan zijn ze versleten. Makkelijk te vervangen. Probeer ook de derailleur met je handen te controleren. Als het erg stijfjes gaat en het nauwelijks te bewegen is? Of te losjes en wiebelig? Pas dan op, je hebt te maken met oude derailleurs. Sommige fietsen hebben een ander versnellingssysteem, bijvoorbeeld een naafversnelling. Deze zijn een stuk lastiger te controleren, maar er is een methode die je altijd moet gebruiken: maak een goede rit op je fiets en probeer alle versnellingen, elk over een paar honderd meter. Rammel geluiden, wisselen van versnelling of het weigeren van het in een andere versnelling te zetten zijn allen problemen waar je vanaf moet weten.


D) Krukken/bodem beugel

Beugels zijn de "gaten" in je frame. De ene houdt de "pedalen" op hun plaats (trapas), de andere verbindt het stuur en de vork. Krukken zijn wat het eigenlijke pedaal en de beugel verbindt. Dit onderdeel is vrij moeilijk te vervangen, dus het is erg belangrijk om te controleren. Houd een van de krukken vast en probeer ermee te wiebelen. Als het niet alleen rond de pedaalas draait, maar ook in andere richtingen beweegt, moet het mogelijk worden vervangen. Evenzo, als er tijdens het trappen een geluid of gekraak uit de trapas komt - dan moet je dit zeker vervangen.


5. Remmen

Dit is een wat moeilijk onderdeel, omdat er een grote variatie is in de remtypes. Een grote maar eenvoudig te maken onderdeel zijn de kabels - als ze los of roestig zijn, is het vrij eenvoudig om ze aan te spannen of te vervangen. Hetzelfde geldt voor de remblokken. Over het algemeen kan je fietsremsystemen in twee soorten verdelen: gevoerde remmen (remklauw, cantilever of V-remmen - remmen met pads, ze bevinden zich bijna altijd bovenop de wielen) en asremmen - terugtraprem / naaf of schijfremmen gelegen op de as van elk van de wielen.



Hoe moet je dit checken?


Gevoerde remmen (remklauw, cantilever of V-remmen) - probeer de remmen in te knijpen (de daadwerkelijke remmen). Dit zou vrij gemakkelijk moeten gaan en de remmen moeten onmiddellijk terugveren bij het loslaten. Zo niet, dan zijn de remmen waarschijnlijk oud en moeten ze worden vervangen. Natuurlijk zal een goede rit met een paar keer scherp stoppen je ook een goede indruk geven - maar onthoud wat we hierboven hebben geschreven, sommige onderdelen zijn eenvoudig aan te passen of te vervangen.


Asremmen (naaf of schijfremmen) - die zijn moeilijker mechanisch te controleren. We raden aan om een rit te maken op de fiets de remmen op de goede oudetertse en praktische manier te proberen. Pas op dat je niet naar voren valt. Let wel op als de remmen niet goed werken, deze zijn duurder om te vervangen.


6. Headset

Headset is wat de stuur en vork (voorwiel) tegen het frame houdt. Het is een van de weinige vrij gevoelige onderdelen, en tenzij jijzelf fietsen kan repareren, zullen fietsenwinkels je vaak veel in rekening brengen voor dit soort reparaties. Een slechte headset kan ook een signaal zijn dat de fiets in slechte staat is.



Hoe moet je dit checken?


Knijp de voorrem in en probeer de fiets heen en weer te bewegen. Als je het stuur en de frame voelt bewegen of hoort rammelen, dan zit de headset los.


7. Randapparatuur

Tijd om de laatste dingen te checken: zadel, handvaten en pedalen. Deze dingen zijn belangrijke onderdelen op de fiets en meestal niet duur en moeilijk om te vervangen - tenzij ze allemaal in slechte staat zijn. Dan lopen de kosten al gauw op.



Hoe moet je dit checken?


Zadel - zijn er gaten? Vult het zich met water als het regent? Is het verstelbaar? De verkoper moet je kunnen helpen met de hoogte. Neem een kijkje op onze zadels.


Handvaten - zitten ze goed vast? Is de greep niet te glad als het nat wordt? Zijn de remkabels en versnellingen ook strak?


Pedalen - probeer ze heen en weer te bewegen. Zitten ze vast genoeg? Makkelijk en goedkoop om te vervangen trouwens. Kunt u onze pedalen.


En dat was het!



Nu weet jij hoe je een eventuele nieuwe fiets moet testen.



Dit is onze favoriete video waar alles in wordt herhaald... Allen iets visueler:



Klaar voor je nieuwe fiets?

Bekijk de selectie tweedehands fietsen op onze marktplaats - je kan filteren op grootte, type rem, merk en veel andere specificaties die ervoor zorgen at jij de juiste fiets vindt.


Bekijk beschikbare fietsen


4 DINGEN OM NIET TE VERGETEN


…tijdens de koopafspraak


1) Controleer de grootte van de fiets


Allereerst, kijk of de fiets bij jouw lengte past. Het is lastig om een universele suggestie te geven voor alle type fietsen, maar er is een ding wat het allemaal met elkaar verbindt.


Draai de pedalen in een boven-beneden positie. Zet je hak op het pedaal die beneden is als je op de fiets zit. Je been moet bijna helemaal gestrekt zijn:



Let op, als dit niet lukt, kan je altijd je zadelhoogte aanpassen. Probeer dat en.


Als je meer wil weten over de juiste hoogte hoogte van jouw fiets, bekijk dan dit artikel op onze blog.


2) Hoe de fiets fietst


Het belangrijkste is dat jij je goed voelt als je op de fiets fietst. Geen gewiebel of gerammel, geen gekke geluiden, geen extra moeite hoeven doen om te trappen (in de juiste versnelling), goede remmen. Versnellingen moeten gewisseld kunnen worden, de wielen zijn recht. Alles op de fiets moet strak en stevig aanvoelen. Idealiter geen roestvlekken of roestige onderdelen.


3) Al het materiaal van de advertentie zit erbij


Vanzelfspreken. Als de eigenaar zegt dat de fiets twee sloten heeft, controleer dan ook of deze erbij zitten. Lichten werken.


Je hebt bijna altijd spatborden nodig, verlichting, een bel, een slot of twee en een standaard. Sommige fietsen hebben die niet - betrek dit dan in je budget zodat je ze kan aanschaffen. 


4) Framenummer klopt

Je wil natuurlijk niet opgescheept zitten met een gestolen fiets. BikeFair vraagt naar het framenummer bij voorbaat, maar we kunnen niet altijd checken of het klopt. Vergelijk het framenummer van je order met het framenummer op de fiets - zo voorkom je medeplichtigheid aan een misdaad en zelfs een eventueel strafblad. 


Wil je meer weten? Bekijk dit artikel over framenummers.





BEKIJK ALLE BESCHIKBARE FIETSEN


Koop een fiets



ONTDEK MEER:

Fietssloten: Hoe kies ik de juiste?! De ultieme gids.

Framenummer: De echte held van het fietsendiefstal dilemma & hoe het je fiets kan redden

Belangrijke factoren bij het kopen van een fiets

Bereken je framemaat