E-bikes: zijn ze echt duurzaam?

E-bikes: zijn ze echt duurzaam?

Inmiddels rijdt ruim 15% van Nederland op een elektrische fiets. Het levert nogal wat debat op. Zijn e-bikes - en dan met name de accu’s - wel milieuvriendelijk? En in verhouding met de vervuiling die ze besparen? Hoe zit dat met recyclen? Wij zochten het tot op de bodem uit.





Is elektrisch fietsen milieuvriendelijk?

Met je eigen benen trappen blijft het beste voor jezelf en je omgeving. Maar als je de auto laat staan om de elektrische fiets te pakken, ben je lekker bezig. De ecologische voetafdruk van elektrische-fietsen is per kilometer wel 50 keer kleiner dan die van een auto!


Zijn fiets batterijen slecht voor het milieu?

Ja, maar niet zo erg als meestal gedacht. De batterijen gaan zo’n 5 jaar mee, ofwel 500 keer opladen. Toch blijft de impact op het milieu redelijk laag omdat de batterijen efficiënt gerecycled worden. Het grootste deel van het materiaal uit elke batterij wordt hergebruikt.


Fietsaccu

Fietsaccu

Het is aan jou welk type fiets je kiest, en aangezien fietsen liefde is, zal elke keuze de juiste zijn. We nodigen je echter uit om ons aanbod tweedehands e-fietsen te verkennen.


Wat doe je met een oude of kapotte fiets accu?

Gooi hem nooit weg - de batterij kan niet bij het huisvuil of grofvuil. Fietswinkels die elektrische fietsen verkopen, hebben verplicht een innamepunt. Hier worden batterijen verzameld en opgehaald door Stibat, een verwerker van elektrisch afval. 


Hoe worden de accu’s van e-bikes gerecycled?

De buitenkast en de inhoud (de lithium-ion batterijen) worden allebei gerecycled. De elektronica wordt van de batterij gestript. Vervolgens gaat de batterij in een soort grote versnipperaar, samen met vergelijkbare batterijen van andere elektronica. Met een magneet worden de metalen eruit gefilterd. Die worden vervolgens verkocht aan metaalverwerkers en andere recyclebedrijven. 


Hoe werkt een elektrische fiets accu?

In de accu zitten kleine, oplaadbare AA-batterijen die zijn gebundeld en samen zorgen voor de benodigde stroom. De batterijen worden gescheiden met grafiet- en metaalfolie. Bij de minpool bevindt zich grafiet folie en bij de pluspool het metaalfolie. Bij verbruik van stroom lopen de geladen deeltjes van het metaal naar het grafiet folie. Bij het opladen lopen de deeltjes van de grafiet naar de metaalfolie.


Hier is een artikel over de radiusmeting van e-bike accu's, neem hier een kijkje als je meer wilt weten over e-bike accu's.


Is de lithium van een fiets batterij te recyclen?

Ja. Lithium is bijna volledig te recyclen. Helaas wordt op dit moment alleen nog het metaal uit de batterijen opnieuw gebruikt, omdat de technologie niet aanwezig is, de kosten te hoog zijn en er nog geen samenwerkingen zijn op de markt die dit makkelijk maken. Slechts bij 5% van alle batterijen wordt de lithium gerecycled. Positieve noot zijn dat er veel projecten en start-ups zijn die stappen maken om dit probleem op te lossen.


Is de lithium productie voor accu's duurzaam?

Het is te vergelijken met metaalproductie. Er komen schadelijke stoffen vrij bij de productie. Groot voordeel is dat de batterijen garant staan voor een afname in CO2 uitstoot. Hierdoor wordt de productie over het algemeen als duurzaam opgevat. 


Welke (elektrische) fiets is het meest duurzaam?

Dat ligt eraan wat je nodig hebt. Het beste antwoord: een tweedehands fiets. Geen extra grondstoffen of productiemiddelen nodig én je bespaart afval. Je kunt jouw fiets ook ombouwen naar een elektrische fiets. Op het gebied van nieuwe fietsen zijn er voldoende opties om met een gerust, groen hart de juiste keuze te maken.


Je hebt vijf opties om te kiezen voor duurzaamheid:

  • Re-use: een tweedehands fiets kopen
  • Re-furbish: een gerepareerde fiets kopen
  • Re-purpose: een fiets kopen met hergebruikte onderdelen
  • Re-cycle: een fiets van gerecyclede grondstoffen kopen
  • Re-grow: steun fietsverkopers met milieu-initiatieven

Hoe kun je jouw fiets nog meer verduurzamen:


1. Gebruik een e-bike conversion kit.


Er zijn verschillende opties om jouw eigen fiets om te laten bouwen naar een e-bike. Dit scheelt het materiaal en de productie voor de fiets. Bovendien kun je jouw favoriete fiets ermee ombouwen. Bespaar je ook nog eens een hoop kosten!


2. Koop een fiets, plant een boom


Verschillende fietsproducenten dragen bij aan CO2-neutraliteit door voor elke aankoop een of meerdere bomen te planten. Koop jij bijvoorbeeld een fiets van bijvoorbeeld Reid, Faraday of Entree dan draag je bij aan een stukje natuur.


3. Kijk eens naar andere materialen


Metaalproductie en verwerking is duur en vervuilend. Fabrikanten en fietsmerken gebruiken steeds vaker alternatieve materialen. De grote fabrikanten zijn nog niet om, maar er zijn veel start-ups en niche merken te vinden. 


Zo is er Renovo die houten fietsen maakt, Bambike en Bamboocycles die - de namen zeggen het al - bamboe als grondstof gebruiken en DutchFiets die fietsen produceert van gerecycled plastic. De fietsframes zijn zo afgewerkt dat ze lang meegaan en recyclebaar blijven. 


Een bamboo fiets van het merk Bambike

Een bamboo fiets van het merk Bambike

Meestal blijven de wielen en versnellingen van nieuwe metalen, maar omdat het frame het grootste onderdeel van de fiets is, zijn het goede stappen richting duurzaamheid. 


4. Neem een gerecyclede fiets


In de circulaire fietsindustrie zijn er verschillende merken die oude fietsen gebruiken om er nieuwe van te maken. Je hebt refurbished (‘opgeknapte’) fietsen met een tweede leven. Maar ook merken zoals Roetz, die e-bikes maken van repurposed staal. Ze bevatten ook nog eens een regeneratieve motor - die oplaadt op als je terug trapt of afremt. Verantwoord én handig dus!


Ben jij zelf op zoek naar een (duurzame) fiets? Bekijk ruim 1.500 tweewielers op onze marktplaats voor fietsen - nieuw en tweedehands - van dure elektrische modellen tot betaalbare studentenfietsen.

Met een tweedehands fiets doe je het altijd goed!




LEES MEER:

Hoe kies (en controleer) je een tweedehands fiets?

Meet de actieradius voor je e-bike

Een elektrische fiets kopen: De ultieme gids

De wetenschap van fietssloten: Wees de dieven te slim af!