Help: fiets gestolen, wat nu? Wij helpen je! Met deze 5 stappen maak je de grootste kans om jouw fiets terug te vinden.
Fiets gestolen? Je bent niet de enige… Elk jaar worden er ruim 400.000 fietsen gestolen in Nederland. Het geluk bij een ongeluk is dat er inmiddels veel tips en trucs zijn om nog iets te maken van je situatie.
De statistieken zijn niet in je voordeel. Van de meeste gestolen fietsen wordt geen aangifte gedaan. Doe je dat wel én staat je framenummer geregistreerd, dan heb je ongeveer 1 op 20 kans dat je fiets wordt teruggevonden. Maar we willen je niet ontmoedigen, want er zijn ook genoeg succesverhalen.
Met de onderstaande tips heb je de grootste kans dat jouw fiets wordt terug gevonden.
Voor we beginnen: Je bent een stuk beter af als je je gegevens bij de hand hebt. De politie, verzekeraar en gemeente zullen erom vragen.
Wat je nodig hebt:
Soms is je fiets niet gestolen, maar meegenomen door de gemeente. Het gebeurt maar al te vaak. Wat veel mensen niet weten: de gemeente registreert de framenummers en registreert de inbeslagname online. Mocht je jouw fiets terugvinden, dan kun je deze tegen een vergoeding ophalen bij het fietsdepot.
Fietsdepots registreren hun vondsten via verlorenofgevonden.nl. Zoek op de plaatsnaam van het depot uit jouw regio.
→ Zoek hier of jouw fiets is gevonden bij een fietsendepot
Rode wegwijzer met fiets
Zeker als de fiets niet op slot stond, is de kans aanwezig dat een opportunist de fiets kort heeft gebruikt. Vaak worden ze achtergelaten bij fietsenstallingen. Met name beruchte hangplekken en OV-punten in de buurt (zoals metrostations en bushaltes), zijn een startpunt.
Als de fiets via BikeFair is gekocht, is dit al gebeurd. Geef dan in je account aan dat je fiets is gestolen. Registreer in alle gevallen het framenummer bij het gestolen objecten register. Hiermee is de fiets online te vinden en kan een eventuele vinder jouw fiets aan je herleiden via het framenummer, het fietsmerk/model en de plaats van diefstal.
Weet je niet waar je het framenummer vindt? Lees hier ons blog over framenummers.
Hoewel de politie helaas luidkeels roept weinig met de aangiftes te doen, worden gestolen fietsen toch regelmatig teruggevonden. Bijvoorbeeld wanneer grotere opslagplaatsen of bendes worden opgerold, en er in één klap veel fietsen bij hun eigenaar kunnen worden teruggebracht. Zeker bij duurdere modellen heeft dat nut.
Aangifte van fietsdiefstal kan tegenwoordig volledig online:
→ Doe aangifte van fietsdiefstal
Het liefst zoek je zo snel mogelijk contact. Binnen een inboedelverzekering wordt diefstal bij jouw woning (uit je tuin of schuur) gewoon gedekt. Let op: Heb je geparkeerd op school, werk, bij een plein of andere stalling, dan valt het mogelijk niet onder de dekking.
Je moet kunnen aantonen dat de fiets op slot stond. Als bewijs heb je daarom je sleutel en/of reservesleutel nodig. Het bedrag en moment van de aankoop bepalen welk deel van de waarde van de fiets ze zullen uitkeren.
Hebben ze je fiets gestolen? Dat spijt ons heel erg en we hopen dat ze hem vinden. Om het de volgende keer te voorkomen, bekijk ons assortiment sloten.
Alleen als je betaalt voor een bewaakte stalling. Ook als dit de eerste 24 uur gratis is, zoals bij stations. Bij deze aansprakelijkheid geldt vaak nog wel een eigen risico van €225.
Bij gebruik van stalling (gratis én betaald) waar je geen afspraak hebt over de bewaking, ben je zelf aansprakelijk. Bijvoorbeeld als je fiets bij de fietsenmaker, of ander privé terrein wordt gestolen. Omdat je geen overeenkomst hebt over de bewaking van de fiets, zal een verzekeraar of rechter geen aansprakelijkheid toekennen.
Als je zelf gaat zoeken, moet je direct in actie komen. Check de omgeving, depots en websites gedurende de eerste maand regelmatig.
Daarna kan het lang duren, maar het is geen verloren strijd. Dankzij het framenummer komen fietsen ook na een lange tijd weer terug bij de eigenaar.
Als je jouw fiets binnen 3 jaar terugvindt, mag je de fiets terugvorderen. Hierbij moet wel aangetoond kunnen worden (adhv. aankoopbewijs) dat de fiets van jou was. Als er duidelijke beschadigingen aan het slot en/of het framenummer zijn, mag je ook buiten deze termijn jouw fiets terugclaimen. De handelaar had in dat geval kunnen vermoeden dat het om heling ging en wordt dan niet meer beschermd door de wet.
Iedereen kan bij ons zijn fiets verkopen. Hoe weet je dan zeker of de fiets eerlijk is? Wij controleren het framenummer en/of persoonlijke identificatie bij elke verkoop. De framenummers worden gecheckt in de nationale Stopheling database. Daarnaast worden ze geregistreerd in Bike Index, het wereldwijde opsporingsregister voor fietsen.
Ook krijg je bij elke aankoop een anti-diefstal kitje waardoor de fiets bij depots makkelijker wordt teruggevonden. In onze winkel vind je ultra-sterke sloten, verzekeringen voor fietsen en blogs vol tips over het voorkomen van diefstal. Het is onze missie om fietsdiefstal te helpen terugdringen!
Meer weten? Bekijk fietsen op de marktplaats, accessoires in de shop of lees hier verder!
Anti-diefstal 1.0: De basis van fietsbeveiliging
Fietssloten: Hoe kies ik de juiste? De ultieme gids.
Framenummer: de echte held van het fietsendiefstal dilemma & hoe het je fiets kan redden
Help! Mijn fiets is gestolen! Wat moet ik doen?