Wat te doen als je fiets gestolen is, in een paar stappen: waar moet je kijken, hoe kan je gemakkelijk aangifte doen en hoe groot is de kans dat je hem terugkrijgt.
"Help! Mijn fiets is gestolen!" Bijna elke fietsbezitter heeft hier weleens mee te maken. Jaarlijks worden er meer dan een half miljoen (!) fietsen gestolen in het land van kaas en windmolens. Er zijn zelfs berichten van mensen die in een jaar tijd tien of meer fietsen kwijt zijn geraakt.
De dief rukt het voorwiel eraf en rijdt weg op het achterwiel
Het onmiddellijke gevoel van onmacht, wat in sommige gevallen gepaard gaat met semi-luid gevloek, is slechts het begin. Maar wat moet je dan doen?
Soms kost het maar een seconde van je aandacht, maar je hebt de kans om de dief te betrappen. Zoals deze man:
Als dit allemaal niet werkt, kijk dan even rond over er ergens CCTV cameras hangen. Dit kan later van pas komen - voor jou of de politie. Dit artikel kan je helpen om dieven te slim af te zijn.
Steden verwijderen fietsen die fout geparkeerd zijn of er al geringe tijd staan en er kapot uit zien, deze nemen ze mee naar de fietsdepots, en hier worden ze langere tijd opgeslagen (meestal een paar weken). Check bij je lokale depot maar ook bij de nationale “Verloren of Gevonden” database waar alle fietsen van alle depots van Nederland op staan.
Je zal vaak het "de politie er toch niks aan doet, dus waarom zou ik aangifte doen" argument horen. Natuurlijk kan de politie niet actief zoeken naar 500,000 gestolen fietsen. Maar je kan op zijn minst je fiets opgeven als gestolen en ook al gebeurt er niks, als er eenmaal aangifte is gedaan, wordt het steeds moeilijker om door te verkopen en zal de eventuele nieuwe eigenaar ook een misdaad begaan door het te kopen. En je weet maar nooit, misschien wordt hij zelfs wel door de politie gevonden (dat gebeurt met veel fietsen), of het is weggehaald door de gemeente (dit gebeurt met honderdduizenden fietsen elk jaar) - en zelfs FietsDepot is verplicht om te controleren op gestolen fietsen in de database.
Al met al, door aangifte te doen, vergroot je jouw kansen en voorkom je meer criminaliteit.
PRO TIP: Je kan zelfs online aangifte doen, of een telefonische afspraak maken (0900-8844) bij elk politiebureau.
Let wel: Het verstrekken van het framenummer aan de politie is cruciaal. Dit is ook waar de meeste mensen opgeven en zeggen dat "de politie toch niets doet". Bekijk dit artikel voor meer informatie over framenummers en hoe je deze op jouw fiets kan vinden.
Dit is een laatste optie maar wel de moeite waard - check Marktplaats en de Facebook groepen waar fietsen doorverkocht worden, en post desnoods iets over je gestolen fiets. Je moet wel snel zoeken - dieven verkopen gestolen fietsen vaak binnen een aantal uren of dagen, na de diefstal, door. Het is hopen dat "jouw" dief dom genoeg is om dit te doen, maar dit is al vaak genoeg gelukt.
Veel dieven eindigen zo:
…en je weet het nooit wanneer jouw fiets de weg naar jou terugvindt.
Fietssloten: Hoe kies ik de juiste?! De ultieme gids.
Anti-diefstal 1.0: De basis van fietsbeveiliging
De wetenschap van het fietsslot: Wees de dieven te slim af!
Framenummer: De echte held van het fietsendiefstal dilemma & hoe het je fiets kan redden