Fietssloten: Hoe kies ik de juiste?! De ultieme gids.

Fietssloten: Hoe kies ik de juiste?! De ultieme gids.

Fietssloten: Hoe kies ik de juiste?! De ultieme gids.

Allereerst: met genoeg tijd en de juiste middelen, kunnen ALLE fietssloten opengebroken worden. De vragen zijn: Hoe veilig wil jij je slot hebben? Waar ligt de grens tussen veilig en praktisch? En hoeveel wil je betalen voor zo'n ding.







Het kiezen van een geschikte slot wordt er verwarrend, als je eenmaal besluit om er een gewetensvolle keuze van te maken. Er is altijd een mogelijkheid om "gewoon iets te kopen en te bekijken", maar 400.000 Nederlandse fietsers die elk jaar van hun fiets beroofd worden, zouden je waarschijnlijk iets anders aanraden. Maar hoe moet je dan kiezen? Moet je op zoek naar een specifiek merk? Of een type slot? Hoeveel moet je investeren? Voeg alle individuele bijkomstigheden toe (goedkope vs. dure fiets, plaats om je fiets te stallen, enz.) en het wordt behoorlijk overweldigend.



We helpen je deze taak te voltooien met een aantal stappen. Laten we prioriteiten stellen:


  1. Kies het minimale beveiligingslevel dat jij nodig hebt. Dat is wat je nodig hebt - om je fiets te beveiligen - toch? Laten we hier eerst over beslissen.
  2. Kies het type slot dat bij jouw budget en behoeften past. Er zijn meer dingen om te overwegen, zoals prijs of gemak in gebruik, en die compenseren elkaar meestal, dus laten we dat daarna doen. Op deze manier hoef je geen consessies te doen aan de beveiliging van je fiets, maar betaal je ook niet meer dan nodig is.
  3. Zoek het exacte slot. De keuze is inmiddels vrij beperkt, dus het is tijd om je favoriete uit te kiezen.

Goede sloten kunnen prijzig zijn. Maar zoals gewoonlijk, niet alle dure sloten zijn de beste.

Goede sloten kunnen prijzig zijn. Maar zoals gewoonlijk, niet alle dure sloten zijn de beste.


1. Kies het fatsoenlijke level van VEILIGHEID

95% van de fietsen worden gestolen door "gelegenheids dieven" - ongeorganiseerde opportunisten die een kans zien om makkelijk extra geld te verdienen, door het stelen van slecht beveiligde fietsen van alle soorten (ongeacht of de fiets oud of lelijk is). Wapen naar keuze van deze dergelijke dieven: betonscharen. Andere makkelijke verkrijgbare en meest gebruikte gereedschappen zijn hamers, eenvoudige zagen of zelfs blote handen. Je zou niet geloven hoeveel fietsen gewoon los gerammeld kunnen worden of meegesleurd. Als je echter eenmaal een fatsoenlijk slot hebt uitgekozen (en hem dan ook goed op slot zet), dan is de betonschaar het beste wapen waar de dief je slot mee zal proberen door te knippen.


Dus, in 95% van de gevallen is de strijd tussen de betonschaar en fietsslot.



Dit is natuurlijk niet van toepassing als je een uitstekende fiets bezit die de aandacht van professionele criminelen met geavanceerde hulpmiddelen kan trekken. Zulke fietsen mag je NOOIT voor een lange tijd op straat laten staan - we kennen geen fietsslot dat met een paar minuten werk, met een draagbare haakse slijper, kan weerstaan (die geluid maakt, waar vonken van afkomen etc. Dus nogmaals, een goede vergrendeling techniekkan de kans dat je fiets niet gestolen wordt vergroten, een bovengemiddelde fiets moet je altijd uit het zicht opslaan).


ALLE sloten kunnen opengebroken worden, de een moeilijker dan de ander. Dus kies verstandig en vergrendel slim.


Dit in gedachten houdend, om ten minste een bepaald niveau van beveiliging te krijgen moet je jezelf afvragen: zou dit slot bestand zijn tegen een betonschaar? Er zijn een aantal factoren bij dit antwoord (grootte van de betonschaar, materiaal van het slot, vorm van het onderdeel, enz.). Maar volgens de vuistregel is de dikte het antwoord. Je moet altijd gaan voor dikker dan 13mm - sloten met dat formaat zijn al te moeilijk open te knippen met een betonschaar. Het beste is 15mm en dikker - dieven hebben dan professioneel gereedschap nodig om dergelijke sloten open te breken, wat betekent dat ze behoorlijk wat commotie zullen maken en dit trekt aandacht.


Afgezien van vereenvoudigingen, gezien alle mogelijkheden (materialen, dikte, slottypen) en alle manieren om een slot te vernietigen, is de beste manier om het echte beveiligingslevel van een slot te controleren, door ze allemaal te kopen en om ze in een labratorium omgeving te testen en de resultaten te vergelijken. Gelukkig hoef je dat niet te doen en zijn er organisaties die dit voor ons doen. De bekendste zijn Stichting ART en Sold Secure.


ART is een Nederlandse organisatie en de Europese markt zit vol met sloten die door hun zijn getest. Sold Secure is een Britse non-profit voor de verandering, en focust zich meer op de Britse en Noord-Amerikaanse markt. (Hoewel met de hedendaagse handel de grenzen niet echt meer bestaan. Ofwel? ? Ranglijsten zijn gemakkelijk te begrijpen. - ART gebruikt een schaal van 1-5 sterren waar 5 sterren het veiligst zijn, 2 sterren zouden voldoende bescherming voor fietsen moeten zijn (we zijn het maar gedeeltelijk eens, maar daar hebben we het later over).


Let op de sterren aan de linkerkant van de badge.

Let op de sterren aan de linkerkant van de badge.

Sold Secure, aan de andere kant, heeft drie levels van beveiliging voor fietsen - Brons, Zilver en Goud (en meer voor motoren en andere dingen die je goed op slot wil zetten). Brons moet genoeg 'bescherming tegen dieven' bieden, maar het is meer een troostprijs als je het ons vraagt. Zilver is een 'balans tussen prijs en veiligheid', en dit is een aardige categorie om te beginnen met je zoektocht. Goud moet de topklasse zijn.


Beoordeling staat onderaan de badge.

Beoordeling staat onderaan de badge.

Enkele voor- en nadelen van het gebruik van het advies van ratingorganisaties:


Ze zijn onafhankelijk - zelfde criteria voor alles, geen favorieten of gekochte beoordelingen;


De testen zijn gestandaardiseerd - je kunt dus objectieve beoordelingen van merken en slot types vergelijken;


Testen is uitgebreid. Een grote verscheidenheid aan hulpmiddelen en verschillende benaderingen worden gebruikt (brute kracht versus 'slimme' benaderin);


Verzekeraars hebben ze vaak zelfs nodig - in Nederland meestal ART-sloten - om de fiets te verzekeren. Dus als je besluit om de fiets in de toekomst te verzekeren, hoeft je het slot niet te veranderen.


Zowel ART als Sold Secure testen niet ALLE sloten (dat zou waarschijnlijk onmogelijk zijn) - fabrikanten moeten betalen om hun sloten te laten testen;


Geteste sloten zijn vaak prijziger (meestal een aantal €);


Geteste sloten overschaduwen soms andere sloten van dezelfde kwaliteit en goedkoper, omdat ze een beoordeling hebben.


Bovendien is ART wat strenger met de beoordelingen, er wordt gezegd dat Sold Secure meer sloten test (hoewel wij dit op de Nederlandse markt niet hebben opgemerkt). Over het algemeen bieden beide een geweldige benchmark om mee te beginnen, en in het geval dat je niet meer kennis hebt van sloten dan de gemiddelde fietsendief, raden we je aan om een gecertificeerd slot te kiezen. Er is echter ook een overvloed aan geweldige niet-beoordeelde sloten - dus als je er een hebt zonder rating, hoef je die niet zo snel mogelijk te verkopen en te veranderen.


De vraag die nog steeds staat - hoe zo'n veilig slot heb je eigenlijk nodig? Antwoord: het hangt af van meerdere factoren, zoals de prijs (en het uiterlijk) van je fiets, de plaats van frequent stallen, periodes dat je de fiets onbewaakt achterlaat. Hier is een hulpmiddel:


Laat je de fiets vaak voor meer dan 1 uur onbewaakt achter in de stad of op een universiteits campus? JA NEE
Wordt je verblijfplaats gezien als 'studentenstad' of een 'toeristen hot spot'? JA NEE
Is je fiets (of lijkt het) duurder dan gemiddeld? JA NEE


En ons antwoordsleutel:


JIJ HEBT GEANTWOORD JOUW RISICO SCORE RICHT OP
0x JA GEMIDDELD ART2 of Sold Secure Zilver
1x JA HOOG ART3+ of Sold Secure Goud en een tweede slot wordt je aangeraden (een simpele, niet-beoordeelde moet volstaan)
2x JA ERG HOOG ART3+ of Sold Secure Goud en een tweede slot (niet-beoordeelde of MID veiligheid is prima)
3x JA EXTREEM ART4+ of Sold Secure Goud en een tweede slot (MID veiligheid en daarboven, gebaseerd op hoeveel waarde jij aan je fiets hecht)

Let op: Er is jammer genoeg niet zoiets als een 'LAAG' risico plek voor fietsendiefstal in Nederland.


In het geval dat je - of besluit om voor - een onbeoordeeld slot kiest, dan moet je nog een onderdeel gebruiken: privé (interne) beoordelingen. Grotere merken zoals Kryptonite, ABUS of OnGuard hebben normaliter interne veiligheids beoordelingen (en die verschillen veel van elkaar). Een gelijke interne beoordeling betekent meestal ook objectieve beveiliging. Zoek dus bij het bepalen van een beveiligingsniveau van een slot gewoon een slot met dezelfde interne beoordeling dat ook een ART of Sold Secure beoordeling heeft en je kunt zeker zijn dat je krijgt waar je voor betaalt.


Als we het nou toch hebben over wat je hoort te betalen…


2. Kies het juiste type slot

Er zitten enorme verschillen tussen de prijzen van sloten. Natuurlijk is er veel marketing betreft de merken, innovaties spelen een grote rol in prijs-marketing, de bovengenoemde beveiliginsbeoordelingen en ten slotte correleren de prijzen met het type slot. In al deze chaos zijn slottypen waarschijnlijk de beste ankers. (Tenzij je op zoek bent naar iets exteem specifieks - bijvoorbeeld zo laag mogelijk voor elke prijs -dan ben je beter af met een specifieke zoekopdracht tussen innovatieprojecten). Niet alle sloten hebben een eerlijke prijs, maar als je bewust kiest, is het ongetwijfeld een investering die de kosten waard is. Denk maar aan de situatie dat je een slecht slot koopt en je fiets wordt gestolen. Naast het kopen van een nieuw slot (waarschijnlijk een betere), moet je ook nog een nieuwe fiets kopen - wat nooit goedkoper kan zijn dan een fatsoenlijk slot. Dus je verliest nog meer geld. 


Budget

Oké, dus je bent overtuigd dat een goed slot een slimme investering is. Maar hoeveel heb je eigenlijk nodig?


Wij zeggen minstens €30, afhangend van het veiligheids level dat je wil, het kan veel duurder worden. Een gemiddeld geruststellende beveiliging in Nederland voor een doorsnee €150 tweedehands fiets, ligt ergens tussen de €50 - €70. Elke fiets duurder dan dit, zal je kieskeurig mogen worden (hoewel de zwaarste of meest innovatieve sloten zelfs meer kosten dan dat, tot €140). Over het algemeen kun je, voor alles boven de €100, creatief worden met combinaties. 


Je kan bijvoorbeeld een zware beveiliging voor het nachtelijke thuis stallen, een compact U-slot voor het vergrendelen van je fiets en een back-up ringslot om de bescherming te verdubbelen. Een hypersecure combinatie van sloten zelfs voor betere fietsen op riskantere plaatsen voor €130. Gewoon een aantal ideeën.


Voor opties, inclusief prijzen, bekijk onze fiets accesoires in de webshop.


Laten we onze gedachten een beetje organiseren. Dit zijn de basis types sloten die je kan kopen:


U-sloten
(of “D-sloten”)
Kettingsloten Vouw sloten Draadvergrendelingen
Stahlex Beugelslot 448 Starry CityCat 120 cm Abus Bordo Granit X Plus 6500
Stahlex Beugelslot 448 Starry CityCat 120 cm ABUS Bordo GRANIT X Plus 6500 Kryptonite KRYPTOFLEX 1518 Key Cable

...versus gebruiksgemak

Elk van hen biedt verschillende voordelen. U-sloten zijn een geweldige combinatie van veiligheid en prijs, maar zijn minder makkelijk om te vergrendelen (je hebt een dunne paal in de buurt van je fiets nodig). Kettingsloten, vooral de dikkere, zijn over het algemeen erg moeilijk open te breken, maar makkelijk te vergrendelen, wel erg zwaar. Vouwsloten zijn geweldig om te vervoeren en gemakkelijk te vergrendelen, maar meestal de duurste opties. Draadsloten zijn goedkope onzin die misschien licht zijn, maar je fiets NIET beschermen.

Hier een wat uitgebreidere beoordeling van waarom je (niet) elk slot type moet kopen:


VOORDELEN NADELEN
U-sloten Gemiddeld de goedkoopste optie.

Geweldige prijs/prestatie ratio.

Licht.

Moeilijker opslot te doen - je hebt een paal nodig die in de sluiting past.

Sommigen zijn moeilijker te vervoeren (geen goed anker in de fietsframe).

KettingslotenMakkelijk om ergens omheen te binden.

Makkelijker te vervoeren dan U-sloten.

Afweging tussen licht en veilig. Lichtere zijn vaak gemakkelijker om open te breken.
Vouw sloten Erg licht en makkelijk te vervoeren.

Simpel om te vergrendelen - gelijk aan kettingen.

Meestal de duurste opties.

Niet allen zijn betonschaar-proof. Neem een gecertificeerde.

Geen breede keuzescala.

Draadvergrendelingen Beschouw draadsloten niet als hoofd beveiliging. Serieus, voor de veiligheid van je eigen fiets.
Andere innovatieve sloten Vergelijk een specifiek probleem van andere sloten (bijvoorbeeld gewicht/veiligheids ratio).

Ze zien er geweldig uit.

Duurste opties.

Meestal niet beoordeeld door ART of Sold Secure - twijfelachtige kracht.


Neem nu een moment en denk aan:


  • Wat voor fiets heb je? Is het een racefiets (dan wil je graag een licht en compact slot) of een stadsfiets die een zwaarder slot kan dragen?
  • Hoe vaak gebruik je de fiets (slot)? Als je de fiets 4+ keer per dag op slot zet, wil je waarschijnlijk een simpel slot, en als je veel heen en weer reist waar niet altijd een fietsenrek is, wil je misschien iets anders dan een U-slot. Aan de andere kant, voor een stadsfiets die je drie keer per week gebruikt is een U-slot een goed slot qua prijs/kwaliteit voor jou.
  • Waar stal je je fiets 's nachts? Stadscentrum/universiteits campus of grote straten in de stad hebben veiligere opties nodig - een sterk U-slot of kettingslot zou dan de juiste keuze zijn. Zelfs als je het slot daar laat en een lichtere meeneemt voor de andere locatie.
  • Hoeveel ben je bereid te investeren in het beschermen van je fiets?

Beantwoord deze vragen en dan krijg je een idee wat voor type slot jij nodig hebt en hoe comfortabel het uiteindelijk kan worden. En dan komt de tijd om…


3. Een beslissing maken

Eindelijk! Tijd om een keuze te maken. Hier zijn een aantal dingen die je moet overwegen voor elke categorie, samen met een aantal van onze favorieten bij de type sloten.


U-sloten

Dingen die je moet overwegen


  • Komt het slot met een (goed) frame-bevestigbare houder? Zo nee, hoe neem je het slot dan mee?
  • Welk formaat heb je nodig? Des te kleiner, des te beter (minder ruimte voor dievengereedschap), maar is het groot genoeg om door je fiets te passen + vast te maken aan een fiets waar je hem normaliter naast zet?
  • Is het dikker dan 13mm (hoge veiligheid >15mm)? Als je voor een U-slot gaat, zorg dan dat het dik genoeg is om de betonschaar te overleven. Als je erg goed zoekt, zoek dan naar een voor gehard staal.

Onze keuze


Abus Granit X-Plus 540
Prijs: €73
Veiligheids beoordelingen:

Gewicht: 1.5 kg Dikte: 13 mm Grootte: 11 cm x 23 cm
Waarom wij ervan houden:Geweldig gewicht/veiligheids ratio met dank aan een unieke sluiting (vorm & materiaal).


NEW YORK FAHGETTABOUDIT MINI Kryptonite New York Fahgettaboudit Mini
Prijs: €84
Veiligheids beoordelingen:
Gewicht: 2.1 kg Dikte: 18 mm Grootte: 8.3 cm x 15.3 cm
Waarom wij ervan houden:Veiligste beschikbare U-slot.

KOOP NU
Stahlex Beugelslot 448 Stahlex Beugelslot 448
Prijs: €28
Veiligheids beoordelingen:
Gewicht: 1.5 kg Dikte: 18 mm Grootte: 10.4 cm x 19.7 cm
Waarom wij ervan houden:Beste prijs op dit veiligheids level.

KOOP NU


Kettingsloten

Dingen die je moet overwegen


  • Stationair of meenemen? De afweging tussen veiligheid en comfort is logisch met sloten: de meest veilige zijn de zwaarste monsters.
  • Voor zowel gewicht besparing als extra veiligheid, ga dan voor kortere sloten (wel groot genoeg voor je fiets uiteraard). Je moet de lange sloten om je frame heenbinden om ze niet op de grond te laten hangen.
  • Vermijd sloten dunner dan 10mm.
  • Koop een gemaakt van gehard staal. Als je deze wil, kies dan voor een bekend merk.
  • Check het (hang)slot. Elk slot is zo sterk als het zwakste punt, dus een 15mm ketting met een 5mm hangslot…. Is niet slim.

Onze keuze


Kryptonite New York Noose 1275
Prijs: €86
Veiligheids beoordelingen:
Gewicht: 3.2 kg Dikte: 12 mm Grootte: 75 cm
Waarom wij ervan houden:Slim stropsysteem bespaart gewicht zonder de veiligheid in gevaar te brengen.


Starry CityCat
Prijs: €34
Veiligheids beoordelingen:
Gewicht: 4.2 kg Dikte: 10.5 mm Grootte: 120 cm
Waarom wij ervan houden:Goede prijs/veiligheids ratio.

KOOP NU
Pro-Tect Diamond Pro-Tect Diamond
Prijs: €79
Veiligheids beoordelingen:
Gewicht: 4.8 kg Dikte: 14.5 mm Grootte: 100 cm
Waarom wij ervan houden:Hypersecuur kettingslot - goede keuze voor een stationair slot.


Vouw sloten

Dingen die je moet overwegen


  • Bekijk de veiligheidsbeoordeling. Gegeven een andere vorm van verbinding (ze zijn meestal plat) is het meestal moeilijker om ze door te knippen met betonscharen - maar niet altijd.
  • Bekijk het slot mechanisme. Is het makkelijk voor dagelijks gebruik?
  • Bevat het slot een op het frame bevestigde 'zak'?

Onze keuze


Abus Bordo GRANIT X Plus 6500
Prijs: €84
Veiligheids beoordelingen:
Gewicht: 1.6 kg Dikte: 5.5 mm Grootte: 85 cm
Waarom wij ervan houden:Beste hoge veiligheid vouwslot.
KOOP NU
Foldylock Compact Foldylock Compact
Prijs: €84
Veiligheids beoordelingen:
Gewicht: 1.0 kg Dikte: 5 mm Grootte: 83 cm
Waarom wij ervan houden:Lichtste vouwslot.


Innovatieve sloten

Dingen die je moet overwegen


  • Vergeet niet de veiligheid te prioriteren. Veel sloten uit deze categorie zien er tof uit, maar zijn makkelijk open te breken. Kijk naar objectieve beoordelingen.
  • Wees bereid om te betalen voor de 'innovatiepremie' - of het nou gaat om design, gewicht, slimme vergrendeling of andere exclusieve functies.
  • Houd rekening met de transportmogelijkheden. Innovatieve vormen of materialen veroozaken soms de omvang van het slot. Kun je het met jouw type fiets vervoeren?

Onze keuze


LiteLok
Prijs: €130
Veiligheids beoordelingen:
Gewicht: 1.1 kg Dikte: 65 mm Grootte: 74 cm
Waarom wij ervan houden:Beste veiligheid/gewicht ratio van alle sloten. En ziet er geweldig uit.


TiGr mini TiGr Mini
Prijs: €130
Veiligheids beoordelingen:
Gewicht: 0.4 kg Dikte: 32 mm Grootte: 18 cm x 10(/5) cm
Waarom wij ervan houden:Extra licht slot (slechts 0.4 kg).


...Tweede slot

Nu je een nieuw slot hebt gekozen (yes!), hebben we toch een beetje een mood-killer (boooooe!) - het is maar een kleintje, maar toch: in de meeste gevallen, moet je niet één maar twee sloten hebben om je fiets goed te beschermen.



Hoe dan ook, maak je geen zorgen. Tweede sloten zijn meestal een categorie zwakker (en goedkoper). Ze hebben een aantal doelen: het veiligstellen van het andere wiel, dieven afschrikken met 'dubbele beveiliging' en amateur dieven tegen te houden die maar een soort merk/slot kan openbreken. (Dit is waarom we aanraden om twee sloten van verschillende merken, en twee totaal verschillende types, aan te schaffen - bijv. een U-slot en een back-up vouwslot.


En dat moet ook jouw aanvullende criteria zijn om de juiste (tweede) slot te kiezen. Jullie zijn nu allemaal geboost met kennis over sloten, je bewust van prioritetien, dus het zou niet meer dan een paar minuten moeten kosten om een tweede slot te keiizen. Je fiets zal je dankbaar zijn.


Pro tip: als je Nederlands bent, weet je zeker de lokala topkeuze voor secundaire beveiliging: ringsloten. We raden je aan om die optie te overwegen als je een racefiets op slot wil zetten. Ze zijn goedkoop, nauwelijks open te breken op straat en super comfortabel in het gebruik ? Zoals ze zeggen, als je het er van houdt, moet je er een ring omheen doen!


SHOP RINGSLOTEN

Verdere bescherming…

Als je een beetje een nerd bent en echt om de veiligheid van je fiets geeft, raden we je aan om andere opties voor het beveiligingen van je fiets te onderzoeken, zoals GPS-trackers, UV-verf, microdots en andere dingen. We zijn bezig met een artikel over dit onderwerp.


Blijf veilig! <3




Bekijk onze accesoires op de webshop voor de selectie sloten
Koop Fietssloten



ONTDEK MEER:

Anti-diefstal 1.0: De basis van fietsbeveiliging

De wetenschap van het fietsslot: Wees de dieven te slim af!

Framenummer: De echte held van het fietsendiefstal dilemma & hoe het je fiets kan redden

Help! Mijn fiets is gestolen! Wat moet ik doen?