Tweedehands racefietsen kopen en verkopen: 9 tips

Tweedehands racefietsen kopen en verkopen: 9 tips

Tijd voor een nieuwe racefiets? Of heb je een stilstaande die een nieuwe eigenaar verdient? Wij helpen verder!




De markt voor racefietsen is booming. Tijd om jouw retro- of stilstaande racefiets erbij te halen en een nieuwe eigenaar blij te maken. Of er juist zélf eentje te kopen. Maar - hoe doe je dat? Wat is een tweedehands racefiets nog waard? En waar vind je de juiste koper of verkoper?


Als marktplaats voor fietsen hebben wij... enige expertise. En delen die graag!


We beantwoorden o.a.


  • Wat kun je vragen voor een tweedehands racefiets?
  • Kun je racefietsen nog tweedehands verkopen?
  • Waar kun je tweedehands racefietsen het beste verkopen?
  • Waar let je op bij het kopen van een tweedehands racefiets?
  • Waar let je op bij het verkopen van een tweedehands racefiets?
  • Welk frame materiaal heeft mijn racefiets nodig?
  • Welke versnellingsgroep heeft mijn racefiets nodig?
  • Welk merk racefiets is het beste?
  • Welke trappers heeft mijn racefiets nodig?

En waar kun je een tweedehands racefietsen kopen? Eén optie is om hem te stelen van iemand op straat, de andere is waarschijnlijk de kelder van een vreemde... maar de beste en veiligste manier is om een tweedehands racefiets van ons te kopen! Kijk zelf maar.


Vrouw houdt racefiets boven haar hoofd

Vrouw houdt racefiets boven haar hoofd

1. Kun je een racefiets nog tweedehands verkopen?


Jazeker, we zien ze als warme broodjes over de toonbank gaan. Racefietsen, zowel nieuw als retro, zijn enorm in trek. Zelfs met lichte gebruikssporen of schade kan je er iemand blij mee maken. Ook zijn de onderdelen los van elkaar nog goed geld waard. Denk aan pedalen, versnellingsgroepen, wielen en het frame - hier is een perfect artikel om je te helpen de juiste fietsmaat te kiezen


2. Waar kun je tweedehands racefietsen verkopen?


We verkopen ze sneller dan we ze binnenkrijgen, dus zet ‘m op onze fietsen marktplaats! Er wordt maandelijks zo'n 1.000 keer naar racefietsen gezocht, terwijl we er maximaal 10 - 20 te koop hebben staan. Het gaat daarom vaak snel.


Er zijn ook andere plekken waar je de fiets kwijt kunt. Denk aan Marktplaats, fietswinkels in de buurt of lokale opkopers van (klassieke) racefietsen die hem overkopen of tegen commissie doorverkopen. 


Is de fiets in een vreselijk slechte staat en overweeg je hem weg te gooien? Breng hem dan naar de kringloop. Vaak knappen ze hem op en de opbrengst gaat naar een goed doel. Is ook dat geen optie, zet hem dan niet bij het vuilnis, maar breng hem naar de vuilstort.


→ Verkoop jouw racefiets tweedehands op BikeFair


3. Wat kun je vragen voor een tweedehands racefiets?


Op dit moment is de vraag naar deze fietsen hoog en zul je niet lang hoeven wachten om een geschikte verkoper te vinden. Zeker in meer dichtbevolkte en welvarende regio’s kun je de prijs iets hoger leggen.


We adviseren altijd een realistische vraagprijs te hanteren waar je tevreden mee zou zijn - dus níet het maximale wat je denkt te kunnen vragen. Dan is de kans groter dat deze verkocht wordt. Op ons platform is de gemiddelde vraagprijs voor een hoge kwaliteit tweedehands racefiets zo’n €1.200.


→ Bekijk onze gids met tips & tricks om jouw fiets tweedehands te verkopen!


4. Waar let je op bij het verkopen van een tweedehands racefiets?


Kopers kijken naar het merk, model en de staat van de fiets. Als je de fiets online verkoopt, is het belangrijk om dit duidelijk te fotograferen en te benoemen in je beschrijving. Duidelijke foto’s maken het verschil, fietsen met 8 foto’s of meer verkopen bij ons gemiddeld dubbel zo snel als fietsen met minder foto’s.


Ook de framemaat is belangrijk - de meeste racefietsers hebben een gemiddelde lengte: 1.80 voor mannen, 1.70 voor vrouwen. De gemiddelde framematen verkopen beter dan kleine/grote frame maten. 


→ Precies weten hoe je een fietsframe opmeet? Gebruik onze gids!


Als jouw fiets een unieke afstelling, montage of onderdelen heeft, vraag jezelf dan af in welke mate deze van toegevoegde waarde zijn voor een nieuwe eigenaar. Soms is het beter om dit aan te passen of verwijderen.


5. Waar let je op bij het kopen van een tweedehands racefiets?


Je let op het frame materiaal, versnellingsgroep, pedalen en zadel. Naast de prijs en design, uiteraard, die persoonlijke keuzes zijn. We leggen hier uit wat je nodig hebt.


6. Welk frame materiaal heeft mijn racefiets nodig?


Tegenwoordig worden de meeste frames gemaakt van aluminium, ook in het lagere segment, omdat ze niet roesten en betaalbaar zijn. Stalen frames vind je ook nog onder oudere racefietsen. Deze zijn zwaarder en sterker maar kunnen wel roesten. 


Hogere kwaliteit fietsen maken gebruik van carbon, ultralicht en sterk materiaal. Een combinatie van de beste elementen van staal en aluminium. Vanwege de wat hogere prijs is een veelgebruikte (en te adviseren) hybride, met een carbon voorvork en aluminium frame.


7. Welke versnellingsgroep heeft mijn racefiets nodig?


Op een racefiets ben je regelmatig bezig met het afstellen van je rijsnelheid middels je versnellingen. Dit gaat via een groep onderdelen die bestaat uit de shifters, achterderailleur, voorderailleur, crankstel, remmen, cassette & ketting. 


8. Welk merk racefiets is het beste?


Een racefiets bestaat uit verschillende merken. Zowel het frame als de onderdelen hebben eigen producenten, die vaak al voorgemonteerd op de fiets worden geleverd. 


De beste kwaliteit versnellingsgroepen worden geproduceerd door Campagnolo, Shimano & SRAM. Hierbij zijn er verschillende prijs/kwaliteitsverhoudingen voor beginnende en geavanceerde rijders.


De frames komen van uiteenlopende producenten. Vraag altijd naar het type materiaal dat in het frame. Deze is (of zijn) bepalend voor de duurzaamheid en stootvastheid van de racefiets. 


9. Welke trappers heeft mijn racefiets nodig?


Je hebt keuze uit een kliksysteem of platte (platform) pedalen. De platform trappers zijn vergelijkbaar met normale fietsen en geschikt voor minder ervaren rijders.


In het kliksysteem draait de schoen mee met de trapper en wordt je energie efficiënter omgezet naar snelheid. 


De schoen klikt vast op 3 punten, wat in het begin ongemakkelijk kan zijn, maar een kleine beweging van de enkel is hiervoor voldoende. Let goed op dat je de fietsen goed afstelt zodat ze makkelijk - maar niet te makkelijk - loskomen. Anders blijf je haken als je balans nodig hebt, of schiet je voet los wanneer je grip zoekt.


Indien je schoenen uitzoekt, let uiteraard op de maat. De meeste wielrenners zoeken schoenen die een beetje breed vallen. Het lopen hierop is namelijk ongemakkelijk. 


Ben je op zoek naar meer advies? Neem contact op via de livechat, onze fiets experts helpen je graag verder. Of neem eens een kijkje op onze marktplaats met nieuwe en tweedehands elektrische fietsen!




LEES MEER:

Hoe kies (en controleer) je een tweedehands fiets?

Belangrijke factoren bij het kopen van een fiets

Fietssloten: Hoe kies ik de juiste? De ultieme gids.

Framenummer: De echte held in de strijd tegen fietsdiefstal & hoe het jouw fiets kan redden

Bereken je framemaat