Belangrijke factoren bij het kopen van een fiets

Belangrijke factoren bij het kopen van een fiets

De juiste fiets kiezen: Een uitgebreide gids

Starten met je zoektocht naar de perfecte fiets kan een beetje overweldigend zijn, vooral met zoveel verschillende opties om uit te kiezen. Maar maak je geen zorgen! Wij zijn er om je door dit proces te loodsen.




Hieronder vindt u een gedetailleerde tekstgids om u te helpen bij uw zoektocht naar de perfecte fiets. Hoewel deze gids niet volledig is, bevat hij enkele belangrijke stappen en nuttige tips om je te helpen begrijpen met welke belangrijke aspecten je rekening moet houden bij het kiezen van een fiets, of die nu nieuw of tweedehands is. 


Deze tips zijn bedoeld om je keuzes te beperken en je te begeleiden bij het vinden van de fiets die precies bij jou past. Zie deze gids als een goed startpunt om te leren wat voor jou het beste werkt in je zoektocht naar de perfecte fiets.


Als je echter de voorkeur geeft aan een snellere, meer interactieve aanpak, dan hebben wij alles voor je! We hebben een gebruiksvriendelijke, klikbare gids die je in een paar klikken naar de beste fiets voor jouw behoeften leidt. Door te klikken op de "Tools" bovenaan de website, verschijnt onze "Bike finder" samen met andere tools. Dus waarom zou je het niet eens proberen?


Fietshulpmiddel

Fietshulpmiddel


Stap 1 - Bepaal wat voor soort fietstocht je gaat maken



Elke fiets is ontworpen voor een specifieke fietsstijl, dus de eerste stap bij het kiezen van de juiste fiets is bepalen wat voor soort fietstocht je gaat maken


Wil je je aansluiten bij een groep voor wegritten? Of misschien heb je een fiets nodig voor woon-werkverkeer in de stad of langeafstandsritten? Misschien wil je de paden van je lokale fietsenstalling trotseren, naar een pumptrack of gewoon rondjes draaien in het park om te trainen. Of ben je gewoon op zoek naar een stijlvol ritje naar het plaatselijke café of een leuke fiets om met de kinderen op te fietsen?


Het inschatten van je behoeften en intenties zal je snel in de juiste richting sturen. Onthoud dat, op enkele uitzonderingen na, de meeste fietsen kunnen worden aangepast aan jouw behoeften. Een oudere niet-geveerde mountainbike kan bijvoorbeeld met een simpele bandenwissel worden omgetoverd tot een duurzame forenzenfiets. Als je weet wat voor soort fietstochten je van plan bent te maken, kun je de selectie beperken en de fiets vinden die perfect bij je past.


Stap 2 - Maat bepalen



De juiste fietsmaat vinden is essentieel om comfortabel, zelfverzekerd en veilig te kunnen fietsen. Fietsen zijn er in vele maten en het kiezen van de juiste maat hangt af van factoren zoals je lengte, binnenbeenlengte, rijervaring en flexibiliteit


Het eerste dat je moet controleren is de "standoverhoogte", dat is de hoogte van de bovenbuis ten opzichte van de grond. Je wilt genoeg ruimte om veilig over de fiets te kunnen staan. Als je voorover van je zadel glijdt, moet je met je voeten op de grond kunnen landen zonder de fiets te raken. 


Een andere belangrijke factor is de "kuiplengte", dat is de afstand tussen je zadel en je stuur. Als de fiets te groot of te klein is, kun je je respectievelijk uitgerekt of verkrampt voelen. 


We hebben een framemaat calculator ontwikkeld om je te helpen bij het maken van je keuze. Dit handige hulpmiddel kan je helpen bij het bepalen van de beste pasvorm voor jou.


cm

Recommended frame size

This tool calculates quickly and easily your desired frame size. If you want to learn more about frame sizes, we created a more in depth article about Frame sizes: The ultimate guide.



Daarnaast hebben we nog een ander blogartikel - "De ultieme gids" dat alleen is gewijd aan het helpen bij het kiezen van de juiste framemaat.


Stap 3 - Bepaal je budget



Het bepalen van je budget is een cruciale stap in het proces van het kiezen van je fiets. Nu je weet wat je nodig hebt, kun je een prijsklasse bepalen en op zoek gaan naar fietsen die daarbinnen vallen. Vergeet niet dat je fiets niet gloednieuw hoeft te zijn. Veel kwaliteitsfietsen zijn tweedehands of gebruikt verkrijgbaar. 


Op onze fietsenpagina kun je filteren op prijs en vele andere voorkeuren om de fiets te vinden die het beste bij jouw wensen en budget past.


Spaarvarken

Spaarvarken


Stap 4 - Denk na over onderdelen en accessoires



Als je de juiste fiets hebt gekozen, is het tijd om na te denken over onderdelen en accessoires. Fietsen worden vaak verkocht met alleen de essentiële onderdelen, dus je moet beslissen welke extra onderdelen je wilt. Gebruikelijke toevoegingen zijn bidonhouders, verlichting, pompen, sloten, fietscomputers en verschillende zadels of pedalen.


Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de details van je fiets. Kijk naar bevestigingspunten voor dingen zoals bagagedragers en spatborden. Denk aan de ruimte tussen de banden en het frame of de vork - is er genoeg ruimte voor een normaal spatbord of heb je een speciaal spatbord met een laag profiel of een aangepast spatbord nodig?


Houd rekening met de accessoires die je van plan bent te gebruiken en bedenk hoe ze op je fiets passen. Onthoud dat er talloze compatibiliteitsscenario's zijn, dus het is belangrijk om met deze details rekening te houden bij het kiezen van je fiets.


Stap 5 - Onderhoud



Net als auto's en elektronica hebben fietsen regelmatig onderhoud nodig. Het is cruciaal om je fiets goed en consequent te onderhouden met het juiste gereedschap. Hier is een korte handleiding om je fiets in topvorm te houden:

De ABC-fietscontrole: Lucht, remmen, ketting

  • Lucht: Controleer of je banden goed zijn opgepompt - ze moeten stevig aanvoelen als je erop drukt. Zorg ervoor dat snelspanhendels en steekassen goed vastzitten.
  • Remmen: Test je remmen om er zeker van te zijn dat ze soepel en effectief werken. Controleer je remblokken op slijtage.
  • Ketting: Controleer of de ketting soepel door de cassette en derailleur loopt, smeer indien nodig. Controleer of de crankarmen niet los zitten.


Fietsbouten vastzetten


Je fiets wordt bij elkaar gehouden door vele bouten en moeren. Zorg dat ze goed vastzitten om slijtage, slechte prestaties en veiligheidsrisico's te voorkomen. Raadpleeg je gebruikershandleiding voor de juiste aanhaalmomenten.


Onderhoud van fietsen

Onderhoud van fietsen


Uw fiets reinigen en smeren


Regelmatig reinigen en smeren zijn cruciaal voor goede prestaties. Reinig je fiets vaker als je in natte, modderige omstandigheden rijdt of hard en snel rijdt. Smering beschermt bewegende onderdelen tegen slijtage, bevriezing en roest. Vermijd echter oversmering omdat dit vuil kan aantrekken en schade kan veroorzaken.





NIEUWE OF TWEEDEHANDS NODIG?
Bekijk onze fietsenwinkel. 
Winkelen op fietsen




FIND OUT MORE:

Hoe kies (en check) je een tweedehands fiets

Framematen: De ultieme gids

E-bikes: zijn ze echt duurzaam?